Planinari “Preslapa” zatekli sneg na Midžoru na kraju leta

Midžor

Neobični prizori odigrali su se na usponu od Babinog zuba do vrha Midžor (2169 m), na Staroj planini, na akciji Planinarskog društva “Preslap”, koja je izvedena 18.septembra 2022.godine.

Iako je kalendarski još uvek leto, na ovom delu Stare planine ambijent je bio zimski, palo je i par centimetara snega, prvog snega za sezonu jesen – zima 2022 i 2023.godine. Uz to je tokom noći između subote i nedelje, na ovom području stegao jak mraz.

Planinari "Preslapa"

Ka Midžoru je, od hotela na Babinom zubu, krenulo 50-tak planinarki i planinara, po vlažnom, hladnom i vetrovitom vremenu. Ovaj deo Stare planine, ne samo zbog snega, već i zbog magle i oblaka, bio je sav obojen u belu boju. Od podnožja vrha Žarkova čuka, do daljeg uspona odustala je polovina učesnika akcije. Ostali su nastavili dalje. U međuvremenu, sitna kiša je prestala, a i snaga vetra se nešto umanjila.

Kroz belinu, po hladnoći, družina je nastavila ka Midžoru. Uobičajeno, vrh Midžor se vidi već od hotela na Babinom zubu, a vidi se za vreme kretanja na stazi koja je široka, prohodna, i čija dužina do Midžora iznosi 8,5 kilometara. Ovoga puta se ništa nije moglo videti. Na delu staze ispod samog masiva Midžora, koliko-toliko je i bilo zavetrine. Međutim,na vrhu Midžor, vetar je bio olujne snage i brzine.

Planinari jedva da su par minuta uspeli da izdrže na Midžoru, tek toliko da dotaknu obeležje vrha i naprave par zajedničkih fotografija. Potom su se do hotela na Babinom zubu spustili istom stazom. Napornu, ali bezbednu akciju predvodili su Miroslav Dokman i Vladimir Mitrović.

Po povratku na Babin zub, planinari, dobro raspoloženi, evocirali su uspomene sa uspona na Midžor iz septembra meseca 2020.godine, kada su, nasuprot ovom ledenom danu – maltene izgoreli na suncu. Priroda je ta koja stvara najlepše, ali i surove slike i često je nepredvidljiva. Zato je bavljenje planinarenjem jedna od najlepših i najzanimljivijih aktivnosti.

Global Digital Clinik