Planinarenje, rekreacija i istorija na severnom obodu Niša

planinarenje
Foto: Planinarsko društvo "Preslap"

Planinarsko društvo “Preslap“, uz finansijsku podršku Grada Niša i logističku podršku Gradske opštine Crveni Krst, organizuje u nedelju, 25. septembra, četvrtu planinarsko-rekreativno-edukativnu akciju na severnom obodu Niša.

Akcija će se odvijati na trasi od Donjeg Matejevca, preko crkve Svete Petke, zatim spomenika na Čegru, potom preko brda Vinik, do sela Hum, crkve Svetog Nikole u Humu, i uzvišenje Humska čuka, sa povrtakom u Donji Komren, što daje ukupnu dužinu od 16 kilometara.

Ova akcija je lagana, skoro i da nema većih uspona, te je ovo prilika da se okupe građani Niša i okoline, rekreativci, planinari. Cilj akcije je promocija prirodnih lepota u neposrednoj okolini grada Niša, na njegovom severnom obodu, ali i obilazak mesta koja imaju veliku istorijsku važnost u epohama razvoja grada Niša.

planinarenje
Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Prvo mesto gde će se učesnici akcije zastati biće crkva Svete Petke u Donjem Matejevcu, gde se pre boja na Čegru pričestila junačka vojska vojvode Stevana Sinđelića. Poštu junacima sa Čegra učesnici akcije odaće na spomeniku na Čegru.

Istoričari kažu, da brdo Vinik čuva ključeve istorijskih tajni grada Niša, od antičkog doba do savremenog doba. Upravo je i planirano da se na Viniku obiđe mesto gde je bila podignuta jedna od četiri turske tabije, a biće upriličen i obilazak mesta gde su na Viniku izlazili lagumi – podzemni prolazi čija je gradnja otpočela još u doma Rimljana, a dovršena u vreme turske vladavine i kratkotrajnog austrijskog upravljanja našim gradom u 18.veku. O svemu ovome upriličiće se i kraće besede.

U crkvi Svetog Nikole u Humu, o istoriji ovog kraja, besediće otac Ivan Lilić, paroh humski. Jedno od najvećih arheoloških nalazišta sa prelaska iz kamenog u bakarno doba je i Velika Humska čuka.

U Donjem Komrenu biće upriličen i besplatan ručak za sve učesnike. Zato je potrebno da svi učesnici ponesu pribor za jelo i posude.
planinarenje
Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Posebno prijavljivanje za akciju nije potrebno.

Na akciju se odlazi prigradskim autobusom, linija broj 15 za Knez Selo, koji polazi 25. septembra u 7 sati ujutru sa prigradske stanice, a usput staje kod tehničkih fakulteta, u Jagodin mali, u Durlanu…
Zbog održavanja ove manifestacije, zahvaljujući JKP Direkcija za javni prevoz grada Niša, obezbeđena su dva autobusa koja polaze u 7 sati. Iz autobusa se izlazi na ulazu u Donji Matejevac.
Za povratak sa akcije, posle ručka, mogu se koristiti autobusi gradskog prevoza na liniji Branko Bjegović – Mokranjčeva ili Donji Komren – Njegoševa.