Planina Tupižnica novo odredište PD “Preslap”

planina Tupižnica
Foto: PD "Preslap"

Između planine Rtanj i Stare planine, tačno u sredini trougla koji čine Zaječar, Boljevac i Knjaževac, nalazi se planina Tupižnica.

Fantastični vidici i atraktivni stenoviti odseci, glavni su aduti kojima planina Tupižnica privlači planinare i ljubitelje prirode. Najviši vrh Tupižnice je Glogovački kamen, visok je 1162 metra, i upravo je ovaj vrh glavni cilj na predstojećoj akciji.

Predviđeno je da se akcija izvede kružnom stzazom, koja će početi i završiti se u selu Bučje, u opštini Knjaževac, na putu prema Boljevcu. Ukupna dužina staze je 15 kilometara, a visinska razlika od Bučja do najvišeg vrha je 600 metara. Staza je u početku blaga, planinare izvodi iz sela na proplanke, a potom sledi strmija deonica kroz šumu.

Na izlasku iz šume, staza, inače odlično obeležena i sasvim bezbedna, planinare dovodi blizu litica, na vidikovce odakle se najpre uočava grandiozna Rtanj planina i njen najviši vrh Šiljak, u obliku piramide. Završni uspon odvija se grebenom, koji je kamenit i kojim se izlazi na Glogovački vrh.

Foto: PD “Preslap”

Zanimljivo je i obeležje najvišeg vrha Tupižnice – davno je na ovom mestu postavljena betonska pečurka. Ne treba posebno isticati koliko planina i dolina se može videti sa najvišeg vrha Tupižnice. U blizini najvišeg vrha su i antene, koje su još izdaleka dobra orijentacija namernicima, da vide gde se nalazi najviši vrh Tupižnice. Povratak sa vrha odvijaće se blažom stazom, pored antena, i potom postepeno ka selu Bučje.

Na akciju se polazi  21. februara 2021. godine u 06:30 sa parkinga tržnog centra “Roda” na Vizantijskom bulevaru.

Za učešće na akciji potrebno je prijaviti se vodičima Planinarskog društva “Preslap”, a to su

  • Vladimir Mitrović 0642634692 i
  • Miroslav Dokman 062205977.

Troškovi prevoza su 1000 dinara.

Za akciju je potrebna kvalitetna planinarska obuća, preporučuju se i štapovi za hodanje. Na samom vrhu može biti i vetrovito, zato je potrebno dobro se obući, slojevito, ne zaboraviti kapu i rukavice, te naočare za sunce.
Potrebno je poneti hranu za celodnevni boravak u prirodi, preporuka su sendviči i slatkiši.
Vode ima u selu Bučje, a dalje na trasi vode nema. Preporučena količina je 2 litra.
Vodiči akcije stoje na raspolaganju za sve dodatne informacije. “Oni su oko novogodišnjih praznika, “za svoju dušu”, upravo i prošli ovu trasu”, dodaju iz “Preslapa”.
Dostava hrane u Nišu