Pitali smo Nišlije: Šta misle o uzrocima inflacije?

Naissus Info pita građane Niša šta misle koji su uzroci inflacije, o „nestašici“ šećera i kako se nose sa rastom cena svih namirnica.

 

Poskupljene je očekivano zbog svega što se dešava u svetu.“ – rekla nam je jedna žena.

S jedne strane cene moraju da budu veće, s druge strane nije ispravno za nas. Najviše za omladinu. Nije dobro i nije pošteno. Nema veze nestašica šećera sa inflacijom, oni uvek to naduvaju. Kod nas u prodavnici ima šećera, ima svega.“ – rekla nam je jedna starija sugrađanka.

„Što nam to rade? Već se mučimo, što još više da nas muče? Bespotrebno. Sad za hleb moram da ponesem 100 dinara, ranije je 50 dinara bilo dovoljno.“  – kaže jedan mladi sugrađanin.

„Ja mislim da to mora, zato što se svima u svetu dešava to. Da se ne dešava svuda, onda bih rekao da naši nešto muljaju. Uzrok je Zapad i sve što se tamo dešava. Silom prilika mora i kod nas da poskupi.“ – izjavio je jedan nišlija srednjih godina.

„Poskupljenje je zbog rata u Ukrajini. Uzrok nestašice je to što namerno ne puštaju u prodaju, ili pravljenje zaliha. Namerno ne puštaju da bi skuplje prodali. Ja ne kupujem velike količine tako da ne osećam velike posledice.“ – kaže jedna sugrađanka.

„Meni je super. Eto to je moj komentar, a deca neka beže iz Srbije ako im ne valja ovde. Šećera ima, svega ima. Panika se uvek stvara, to nije ništa novo. Mi Srbi nećemo biti gladni.“ – izjavio je stariji sugrađanin.

„Nemam šta da kažem, sve je katastrofa.“ – kaže mlada sugrađanka.

„U svetu je sve poskupelo, ja mislim da je to razlog. Šećer nema veze sa time, ima dosta zaliha.“ – kaže jedan pijačni prodavac.

„Uzrok je rat u Ukrajini. Šećera u Srbiji ima, to je samo da prevare narod.“ – rekao nam je jedan stariji sugrađanin.

 

Ove godine dešava se rekordna inflacija u evrozoni. Visoka stopa inflacije smanjuje kupovnu moć građana, jer za evro mogu da kupe manje nego ranije. U poređenju sa majom prošle godine, cene hrane i pića su skočile za 7,5 odsto.

Šta god da je uzrok inflacije – cene su svakako sve veće i veće, pa čak i one „ograničene“.