PISA testiranje: Koliko su pametni naši petnaestogodišnjaci?

PISA
PISA testiranje

Novo PISA testiranje učenika počinje ovog meseca i trajaće mesec i po dana. Testiranjem će biti obuhvaćene čitalačka, matematička, naučna i finansijska pismenost petnaestogodišnjaka, uglavnom učenika prvog razreda srednje škole.

Rezultati će pokazati gde se nalazi obrazovanje u Srbiji kada je reč o funkcionalnom znanju učenika i šta treba da se unapređuje kako bi dostigli željene standarde, kažu u Ministarstvu prosvete.

Takođe, rezultati će pokazati i kako se znanje naših učenika rangira u društvu više od 200 zemalja koje učestvuju u ovom međunarodnom istraživanju.

Testiranje će se obaviti u 222 škole, a učestvovaće oko 8.000 učenika, a od prošle godine  škole su na ovakvo testiranje prvi put obavezane zakonom.

PISA testiranje đaka pre 2017. godine je bilo 2012. godine.

Srbija ispod proseka

Najveća međunarodna provera postignuća učenika, obavlja se svake tri godine i testiraju se učenici do 16 godina.

Srbija učestvuje od 2001. godine, a u prethodnom krugu naši đaci ostvarili su do sada najbolje rezultate, iako su njihova postignuća i dalje ispod proseka.

Srbija je tada zauzela 43. mesto od 65 zemalja. Međutim, kako su ranije istakli iz Ministarstva prosvete, suština učestvovanja nije definisanje naše pozicije u odnosu na druge države, već provera funkcionalnih znanja.

PISA testiranje 2015. bez đaka iz Srbije

Đaci iz Srbije nisu učestvovali u PISA testiranje 2015. godine zbog kašnjenja potpisivanja ugovora sa OECD-om, koji realizuje istraživanje, sa pripremnim aktivnostima za njegovo sprovođenja, kao i zbog nerešenih finansijskih problema.

Prošle godine rađeno je probno PISA testiranje, a novina je bila što je rađeno elektronski i po prvi put je uvedena finansijska pismenost.

Za potrebe istraživanja, zajedno sa donatorima, obezbeđeni su dodatni lap-topovi kao podršku informatičkim kabinetima škola, što će omogućiti efikasniju realizaciju ove studije.

“Od februara ove godine nastavnici i učenici će na sajtu Ministarstva prosvete moći da se upoznaju sa zadacima koje su sačinile radne grupe formirane u okviru Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja”, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Cilj je da se učenici pripreme za takvu vrstu testiranja znanja, kako bi faktor iznenađenja i njegove negativne posledice na rezultat testa bili što manji.

Primer pitanja na PISA testiranju

Većina ptica selica sakuplja se u jednoj oblasti, a potom migrira u velikim grupama pre nego pojedinačno. Takvo ponašanje rezultat je evolucije. Koji od sledećih odgovora je najbolje naučno objašnjenje za takav tok evolucije kod većine ptica selica?

  1. Ptice koje migriraju pojedinačno ili u malim grupama imaju manje šanse da prežive i ostvare potomstvo.

2. Ptice koje migriraju pojedinačno ili u malim grupama imaju veće šanse da pronađu adekvatnu hranu.

3. Let u velikim grupama dozvoljava drugim vrstama ptica da se priključe migracijama.

4. Let u velikim grupama omogućava svakoj ptici veće šanse da pronađe mesto za gnezdo.

 

Global Digital Clinik