PD “Preslap”: Uspešna akcija prelaska Jelašničke klisure

preslap
Foto: PD "Preslap"

Uz podršku Grada Niša i Gradske opštine Niška Banja, Planinarsko društvo “Preslap” organizovalo je u nedelju, 29.avgusta, i više nego uspešno treću akciju prelaska Jelašničke klisure.

U akciji je učestvoalo 120-oro planinarki i planinara. Posebnu draž, dalo je i učešće učesnika iz Smederevske Palanke, Prokuplja, Čačka i Leskovca, a jedan učesnik bio je iz dalekog Tajvana.

Jelašnička klisura je dragulj prirode, na samo 15 kilometara od centra Niša, u predvorju ogromne Suve planine. Mesto koje vredi obilaziti, više puta, učestalo, mesto koje pruža dovoljno mogućnosti za bavljenje planinarstvom i rekreacijom, i mesto koje će svakome doneti malo unutrašnjeg mira, u neposrednom kontaktu sa prirodom.

Foto: PD “Preslap”

Praznična atmosfera vladala je tokom akcije, koja je izvedena po prijatnom vremenu, na trasi koja je bila duga 13 kilometara, a obuhvatala je prelaza klisure i iznad desne obale Jelašničke reke, i iznad leve obale.

Trasa je počela u izletištu Potkapina, i prva etapa ujedno je bila i najstrmija.

Foto: PD “Preslap”

Područje na desnoj strani klisure je izrazito stenovito, ali između stena postoje prohodne pešačke staze. Strme deonice bile su prisutne do prvog vidikovca, posle je sve postalo lakše.

Prvi duži odmor učinjen je kod stenovitih formacija “Prozorac” i “Carevo korito”.

Priroda se poigrala u stenama Jelašničke klisure, i na jednoj od tih stena napravila otvor, poput prozora. Malo dalje, u drugoj steni, postoji i udubljenje nalik koritu. Sve ovo privuklo je veliku pažnu učesnika, s pravom.

Foto: PD “Preslap”

Dalje je trasa vodila prema vrhu Radov kamen, koji je visok samo 580 metara, ali on oivičava Jelašničku klisuru i izuzetno je atraktivan.

Foto: PD “Preslap”

Malo šale odigralo se pre Radovog kamena, kada je družina prošla kroz jedan usek u stenama, koji meštani Jelašnice nazivaju “ludi kamen”, a namenjen je onima koji žele ubrzo da stupe u brak. Sa Radovog kamena, usledilo je spuštanje prema selu Čukljenik, a nadomak sela, nalazi se i stoletni hrast “zapis”, kraj koga su učesnici akcije zastali s dužnim poštovanje.

U Čukljeniku, trasa prelazi na levu obalu reke i levu stranu klisure, koja je mnogo više pod šumom.
Odavde se lepo vidi i prva deonica, iznad desne obale reke, koju je družina savladala u jutarnjim satima. Pre dolaska u selo Jelašnica, učesnici su se popeli na dva lepa vidikovca u ataru Jelašnice – na Inatovac i na Kobilicu. Akcija je završena druženjem u dvorištu Osnovne škole “Đura Jakšić”, uz tradicionalni ručak za sve učesnike.
Foto: PD “Preslap”

Akciju je izvanredno vodio Petar Ratković, koji sada živi u Beogradu, a inače je iz Jelašnice. Rado je Petar Ratković došao iz Beograda, da provede svoju družinu stazama svog detinjstva.

Za razliku od prethodnih akcija u Jelašničkoj klisuri, sada je Petar Ratković sa ponosom nosio crvenu majicu Planinarskog saveza Srbije, kao sportski stručnjak – planinski vodič 3.kategorije, zvanje koje je nedavno stekao po programu obuke Planinarskog saveza Srbije.
Još jednim novim sportskim stručnjakom Planinarsko društvo “Preslap” se ponosi – Draganom Stevanovićem, koji je umnogome pomogao u izvođenju ove akcije u Jelašničkoj klisuri. Petar i Dragan podršku su dobili od četvoro svojih kolega iz Smederevske Palanke i Čačka, sa kojima su zajedno pohađali obuku Planinarskog saveza Srbije.
Foto: PD “Preslap”

U Planinarskom društvu “Preslap”, ističu i veliko zadovoljstvo u saradnji sa Gradom Nišom, na razvoju planinarstva i rekreacije, i promovisanju prirodnih lepota kojima okolina Niša obiluje.