PD “Preslap” organizuje uspon na Mrkonjski vis i obilazak Ćorinog vodopada

uspon na mrkonjski vis

Planinarsko društvo “Preslap”, uz podršku Planinarsko biciklističkog kluba “Zmaj sa Radana” iz Bojnijka, organizuje uspon na paleovulkansku kupu Mrkonjski vis, na planini Goljak.

Uspon na Mrkonjski vis biće izveden u nedeju, 21. marta. Mrkonjski vis je najistaknutiji vrh na Goljak planini i predstavlja stenovitu kupu davno ugašenog vulkana.

Nalazi se u trouglu koji obrazuju sela Mrkonje na jugoistoku, Poroštica na jugozapadu i Tulare na severozapadu, na području opštine Medveđa.

Mrkonjski vis se po svom obliku umnogome razlikuje od pitome, blage, gromadne planine Goljak, na kojoj se smenjuju guste šume i pašnjaci. Goljak zauzima prostrano područje. Od reke Lab i Batlavskog jezera na Kosovu, na severozapadu, sve do reke Veternice, planine Kukavice i visoravni Poljanica, na jugoistoku.

Mrkonjski vis

Gradovi Priština i Podujevo nalaze se u kotlinama, tik ispod pobrđa Goljaka. Najviši vrh Goljaka je Velja glava (1181 m), u ataru sela Marovac, u opštini Medveđa.

 U odnosu na celokupan, po izgledu i obliku ujednačeni masiv Goljaka, Mrkonjski vis odudara u svemu, i po stenama od kojih je sastavljen, i po oštrini.

Od polaznog mesta, u ataru sela Mrkonje, do vrha se stiže za dva i po sata laganog hoda, i treba savladati oko 400 metara visinske razlike.

Mrkonjski vis je jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji. Sa Mrkonjskog visa, vidi se veliki deo Kosova, vidi se Šar planina. Vidi se ceo masiv obližnje Radan planine, vidi se planina Kukavica. Vide se Kopaonik i Jastrebac, čak i Prokletije.

Na predstojećoj akciji, osim uspona na Mrkonjski vis, tačnije pre početka uspona, predviđen je i obilazak Ćorinog vodopada, visokog 18 metara, na Ćorinom potoku, pritoku Tularske reke, sve ovo u izvorišnom delu reke Jablanice.

Ćorin vodopad

Put Mrkonjskog visa, kreće se 21. marta u 6 sati izjutra, sa parkinga tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru.

Troškovi prevoza su 1200 dinara. Svi zainteresovani za učešće treba da se prijave vodičima Planinarskog društva “Preslap”:

  • Vladimir Mitrović 0642634692 i
  • Miroslav Dokman 062205977.

Vodiči su na raspolaganju i za pružanje svih dodatnih informacija.

Za učešće na akciji, potrebno je

  • nositi kvalitetne i pouzdane planinarske cipele,
  • slojevito se obući,
  • nositi jaknu,
  • poneti kapu i rukavice, i
  • hranu (sendviče, slatkiše…) za celodnevni boravak u prirodi. Preporuka je da se ponese 2 litra vode.
Dostava hrane u Nišu