PD “Preslap”: Na Midžoru i magla i sunce, a planinari na krovu Stare planine

preslap
Foto: PD Preslap

Dva lica prikazali su Stara planina i vrh Midžor (2169 m), tokom uspešne akcije Planinarskog društva “Preslap”, koja je održana u nedelju, 19.septembra, a na kojoj je iz Niša i Jagodine učestvovalo oko 70 planinarki i planinara.

Dva lica, u dva čina velike predstave. Sumorno lice, lice beline, lice magle, u prvom činu – tokom uspona od planinarskog doma Babin zub. Lice života i vedrine, zlatno lice Stare planine, sa pogledima na sve strane, na samom vrhu Midžor i tokom povratka ka Babinom zubu – u drugom činu.

Skoro se ništa nije videlo tokom uspona. Kiša, koja je padala tokom cele noći, stala je upravo kada je družina krenula ka Midžoru. Jedna teškoća time je otklonjena, valjalo je biti strpljiv i sačekati da se oblaci i magla raziđu.

Foto: PD Preslap

To se i dogodilo, kao da je vođeno najlepšim dramskim tekstom, sa vrhunskim zapletom – na vrhu Midžor. Kako je družina iskoračila na krov Srbije i Stare planine, tako se magla povukla, kao da je u prethodna tri i po sata nije ni bilo, i svoje mesto ustupila je suncu i vedrini.

Foto: PD Preslap

Ova idila pratila je družinu do samog kraja akcije. Još su mnogi do povratka na Babin zub i preplanuli…

Fantastično su akciju vodili Dragan Stevanović i Petar Ratković, vodiči Planinarskog društva “Preslap” sa zvanjem planinskih vodiča 3.kategorije, a uz njih u vodičkom timu bili su i profesor Vladimir Mitrović i Miroslav Dokman. Kompaktnost i sloga u družini bili su prisutni od prvog koraka, učinjenog ujutru, kada je izgledalo da se ide u neizvesnost koji je proizvela jednolična belina magle, sve do povratka do doma, u kasno popodne.

Jasno je i posle ove akcije – prava je odluka i pun je pogodak opredeljenje Planinarskog društva “Preslap”, da uspostavi tradiciju organizovanja uspona na Midžor, sredinom septembra meseca.