Parada maturanata 2018: Niški srednjoškolci proslavili kraj školovanja

Parada maturanata 2018. u Nišu
Parada maturanata 2018. u Nišu

Maturantska parada i ove godine u Nišu okupila je više od hiljadu srednjoškolaca.

Tačno u podne na Trgu kralja Milana maturanti su odigrali ples za kraj školovanja.

Pre početka plesa maturante je pozdravio zamenik gradonačelnika Miloš Banđur i šef Kancelarije za mlade Grada Niša, Stevan Živković koji su im poželeli sreću u daljem školovanju. 

Na ovaj način niški matiranti su bili deo velikog evropskog projekta “European Quadrille Dance Festival”.

Parada maturanata 2018. Niš
Parada maturanata 2018. Niš

Posle plesa, maturanti su ostali na Trgu kralja Milana da se vesele uz stranu i domaću muziku, a najzabavnije im je bilo kad su pevali i raspleli kolo.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš.

Obaranje Ginisovog rekorda

Prvi maturantski ples u Srbiji bio je 2005. godine u Kraljevu, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora.

Posle Kraljeva 2006. god. priključio se i Niš, od 2007. god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Bajina Bašta itd.

Parada maturanata 2018.
Parada maturanata 2018.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa “Slepi miš”, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne.

Parada maturanata 2018. Niš
Parada maturanata 2018. Niš

“Na osnovu toga obaramo zajedno i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33.202 plesača”, kažu organizatori.

Do sada su u ovom projektu učestvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Estonije, Turske…