Palačinke, igra i pesma obeležile Maslenice u Nišu

Palačinke
Priprema ruskih palačinki; Foto: Društvo srpsko-ruskog prijateljstva ""aissus"

Tradicionalno, Maslenica počinje sedam dana uoči Velikog posta i traje cele nedelje. Ove godine ovaj ruski praznik se praznovao od 12. do 18. februara i kojim se ispraća zima i dočekuje proleće.

I u Nišu je ovaj narodni praznik protekao u znaku veselja i degustaciji palačinki koje su simbol Maslenica.

“Palačinke simbolizuju sunce i dolazak proleća. Prvi put ove godine obeležavamo Maslenice u Nišu i nadamo se da će ovo postati tradicija”, kažu u Društvu srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika “Naissus”.

Recepti za ruske palačinke

Palačinke se u dane Maslenice peku od pšeničnog, ovsenog, heljdinog i kukuruznog brašna, a ponekad i sa dodatkom krompira, tikve, jabuke i krem sira. Služe se sa kavijarom, lososom, pečurkama, pavlakom, medom, raznim kremovima, džemom ili topljenom čokoladom.

Deca su se najviše radovala ovom ruskom specijalitetu.

Maslenice u Nišu
Maslenice u Nišu; Foto: Društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Naissus”

Pored palačinki, ali i ruskog čaja, mnoge Nišlije su mogle da uživaju u bogato kulturno umetničkom programu na sceni niškog Doma Vojske.

Maslenice u Nišu
Kulturno umetnički program; Foto: Društvo srpsko-ruskog prijateljstva Niš

Pored Maslenica slavimo i Poklade kako bi spojili ruski i srpski narod i razvijali bratske odnose. Drago nam je što vidimo i dosta mladih ljudi koji su došli na ovu manifestaciju jer će upravo oni prenositi naše i ruske običaje budućim pokolenjima”, rekao je predsednik Društva penzinosianih podoficira Milorad Petković.

Svečanost su, uz pokroviteljstvo Grada Niša, organizovali Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika “Naissus” i Društvo penzionisanih podoficira Niš.

Global Digital Clinik