Pacijent na podu novog KC Niš: Naložen stručni nadzor

Pacijent na podu novog KC Niš
Pacijent na podu novog KC Niš; Foto: Facebook

Nakon saznanja i informacije, da su se na pojedinim društvenim mrežama pojavile fotografije koje prikazuju pacijenta Klinike za kardiovaskularne bolesti KC Niš, koji leži na podu, pored bolničke postelje poluintenzivne nege, oglasila se Uprava niškog Kliničkog centra.

Dežurno medicinsko osoblje Klinike za kardiovaskularne bolesti je, odmah nakon zbrinjavanja ležećeg pacijenta, koji je 14.07.2018. godine oko 16 časova skliznuo s kreveta koji se nalazi u poluintenzivnoj nezi Klinike, neželjeni događaj, kao što to procedura nalaže, odmah prijavilo rukovodstvu Klinike i nadležnima u Upravi KC Niš, navodi se u saopštenju Uprave ove zdravstvene ustanove.

Generalni direktor KC Niš je odmah, kako se ističe u saopštenju i pre objavljivanja fotografija na društvenoj mreži, naložio je unutrašnji stručni nadzor rada dežurnih medicinskih sestara i tehničara u odeljenju poluintenzivne nege Klinike za kardiovaskularne bolesti, kako bi se objektivno utvrdile sve okolnosti ovog neželjnog događaja.

Nakon četvoročasovnog postupka, a koji je sproveden istog dana, od 17:00 do 21:00 sat, pribavljene su usmene i pismene izjave od strane dežurnih medicinskih sestara navedenog odeljenja, nakon čega je utvrđeno da je o neželjenom događaju, dežurna medicinska sestra istog trenutka obavestila dežurnog lekara, specijalistu kardiologa i Službu obezbeđenja KC Niš i sve evidentirala u Svesku neželjenih događaja, koja po Zakonu mora postojati u svakom zdravstvenom centru.
 
Prema dobijenim informacijama, pacijent je bio vidno uznemiren u postelji i nije se obazirao na molbe dežurne medicinske sestre da se umiri, kako ne bi ispao iz bolesničke postelje, što se kasnije nažalost i dogodilo.
 
Dežurna medicinska sestra se, u trenutku nemilog događaja već nalazila u prostoru pored pacijenta, te je tada, jedino uspela, da mu po unapred utvrđenoj proceduri u takvim situacijama i po školskom primeru, obezbedi tzv. “bezbedan pad na podnu površinu” kako se ne bi povredio, jer sama, to nije mogla da spreči zbog njegove telesne težine, od približno dve stotine kilograma.
 
Nakon što ga je bezbedno spustila na pod, između kreveta i bolničkog ormarića, koji je pomerila na bezbednu udaljenost (što se može videti i na fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama), dežurna medicinska sestra je pacijenta pokrila bolničkim prekrivačem, postavila u bočni položaj kako procedure nalažu (što se takođe može videti na fotografijama) i otišla da obavesti dežurnog lekara i Službu obezbeđenja kako bi joj pomogli pri podizanju i vraćanju pacijenta u bolničku postelju.
 
Istog trenutka, pored dežurnog lekara – kardiologa i dežurne medicinske sestre, u pomoć je pristigao i jedan bolničar, kao i dva radnika obezbeđenja KC Niš, nakon čega je pacijent vraćen u postelju i zbrinut po svim naloženim propisima.

Pored toga, a kako procedura u takvim situacijama predviđa, pacijent je dodatno pregledan i od strane lekara drugih specijalnosti, te je nakon urađene i neophodne dijagnostike na CT skeneru, utvrđeno da nije pretrpeo povrede prilikom pada.

Sprovođenju hitnog unutrašnjeg stručnog nadzora prisustvovali su zamenik generalnog direktora KC Niš, glavna medicinska sestra KC Niš i direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti, a ukoliko budu utvrđeni propusti u radu i lečenju pacijenta, protiv svih odgovornih će biti preduzete, Zakonom i normativnim aktima Ustanove, predviđene disciplinske mere.
 
Exe-Net