Ovo su znaci da pijete previše alkohola

alkohol
Koja količina alkohola je opasna po zdravlje

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista uživanje postaje problem.

Koja je prava granica? Evo što kažu stručnjaci, piše Health, a prenosi N1 Zagreb.

Koliko alkohola je previše?

Mnogi od nas ne znaju da li piju umereno ili preterano.

Evo kako američko Ministarstvo zdravstva (HHS) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) definišu količine alkohola koje konzumiramo:

– Umerena konzumacija alkohola definiše se kao jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce. To je dnevni maksimum koji preporučuje HHS. Opijanje znači četiri ili više alkoholnih pića dnevno za žene i pet ili više za muškarce. Te brojke odnose se na unos alkohola u jednom vremenskom periodu, kao npr. na zabavi ili večeri. Prekomerno pijenje definiše se kao unos osam ili više pića nedeljno za žene i 15 ili više za muškarce.

Američka vlada “standardno piće” definiše kao alkoholno piće koje u sebi ima 14 grama čistog alkohola. To je isto kao i:

– 3 dl običnog piva

– 1.5 dl vina

– 0.4 dl žestine

Imajte na umu da alkohol različito utiče na različite ljude, čak i kad piju iste količine. Razni efekti alkohola zavoise od nekoliko faktora, kao što su godine, vaše telo, koliko brzo pijete i koliko hrane ste prethodno pojeli.

CDC ističe da razlike u tipu tijela i hemijskom sastavu znače da se žene brže opiju od muškaraca. Dodatno, neka istraživanja pokazala su da za žene postoji viši rizik za zdravlje izazvan povećanom konzumacijom alkohola u dužem periodu. Te potencijalne dugoročne posledice uključuju probleme kao što su:

– bolesti srca

– bolesti jetre

– moždani udar

– neke vrste karcinoma

– anksioznost i depresija

Znaci da previše pijete

Američka administracija za zlouporabu supstanci i mentalno zdravlje predlaže da obratite pažnju na određene znake upozorenja:

– Pijete više nego što ste planirali

– Vaša konzumacija alkohola ometa normalno svakodnevno funkcionisanje

– Nastavljate piti iako vam to utiče na fizičko ili mentalno zdravlje

– Vaši prijatelji komentarišu koliko pijete

– Morate da pijete više nego pje da biste postigli isti efekt

– Puno vremena provodite pijući alkohol ili razmišljajući o njemu

– Ne možete da ograničite ili prestanete s alkoholom, čak i ako pokušate

Izvor: City Magazine