Otvaranje firme u Srbiji: Vodič za strance

otvaranje firme
Foto - Ilustracija

Kao zemlja koja se nalazi u središtu Balkanskog poluostrva Srbija čini jednu od važnijih raskrsnica u Evropi zbog čega je ne zaobilaze važni istorijski događaji. Sa druge strane pokazalo se da je Srbija nezaobilazan trgovinski put što je svakako uticalo na njen privredni značaj. Ni danas taj značaj ne jenjava u pogledu privrednog potencijala, pa je Srbija jedna od poželjnijih biznis destinacija.

Koje povlastice ostvaruju i kakav status imaju inostrane firme u Srbiji?

Procedura osnivanja firme ne razlikuje se mnogo u zavisnosti od toga da li je vlasnik stranac ili je u pitanju građanin Republike Srbije. Postoji veliki broj podsticaja za započinjanje biznisa u Srbiji, a mi ćemo izdvojiti skoriju uredbu kojom je Vlada Srbije ukinula doprinose i 70% poreza na zaradu za pridošla lica, ukoliko za njihovu poziciju poslodavac ne može da nađe stručna lica na domaćem tržištu. Poslodavci ostvaruju pravo na olakšicu ukoliko je zarada zaposlenog veća od 300.000 dinara i radni odnos sklopljen zaključno sa 31.12.2023. godine.

Kako su nam iz beogradske računovodstvene agencije Creative Finance potvrdili, dosta stranaca se pre samog otvaranja firme raspita kakav model poslovanja bi im odgovarao i kakve uslove ili olakšice mogu očekivati u našoj zemlji.

Koje strane firme već posluju u Srbiji i čime se bave?

U Srbiji posluje veliki broj krupnih stranih kompanija kao što su: Coca-Cola, Nordeus, Robert Bosch, Delez,  Microsoft Software, Philip Morris Services, LIDL i mnogi drugi. Osim već postojećih, pojavljuju se i nove perspektivne kompanije. U Novom Sadu su od nedavno počele da posluju  japanska kompanija Nidec electric motor Serbia i nemačka kompanija Continental koje se bave automobilskom industrijom. Po podacima iz oktobra ove godine, samo nemačke firme u Srbiji zapošljavaju oko 40.000 ljudi, austrijske oko 22.500 radnika. Kako je rastao broj stranih firmi u Srbiji rastao je i iznos stranih direktnih investicija.

Rast stranih direktnih investicija

Iz Narodne banke Srbije navode da je u prvih devet mecesi ove godine priliv stranih direktnih investicja dostigao 3,011 milijardi evra i ostao stabilan uprkos zaoštravanju geopolotičkih tenzija. U istom periodu prošle godine zabeleženo je 3,002 milijarde evra stranih direktnih investicija. Očekuje se bi do kraja 2022. godine ukupan iznos stranih direktnih investicija mogao da dostigne, a možda i pemaši rekord od 3,863 milijarde evra iz 2021. godine. Najveći priliv je ostvaren iz EU, Kine i Ruske Federacije.

Raste i broj novih firmi u Srbiji

U Srbiji je u prvih 6 meseci ove godine osnovano 26.816 privrednih subjekata, za 4.520 više u odnosu na isti period prošle godine, što je procentualno rast od 12,50%. Prvih 5 prijavljenih pretežnih delatnosti za ovaj period su:

  • nespecijalizovana trgovina na veliko (590)
  • računarsko programiranje (463)
  • konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem (355)
  • izgradnja stambenih i nestambenih zgrada (328)
  • delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata (211)

Koliki porez plaćaju firme u Srbiji?

Strance, ali i domaći građani koji planiraju da otvore firmu obično interesuje koliko će iznositi visina poreza i doprinosa, pa u zavisnosti od toga biraju i pravnu formu. Ipak, pri izboru pravne forme bi u obzir bi trebalo uzeti i druge faktore. Iako forma d.o.o. ima određene prednosti, pa omogućava i udruživanje više pravnih i fizičkih lica, forma preduzetnika je pogodna za manje obime poslovanja. Takođe je kod perduzetnika lakaši proces osnivanja i gašenja, dok je poslovanje moguće uz znatno manje papirologije.

Koliki porez plaćaju preduzetnici paušalci?

Preduzetnik paušalac je takav oblik pravne firme u kome vlasnik ima obavezu da plaća tačno utvrđen iznos poreza svaki mesec. Ukupno dugovanje obuhvata poreze i doprinose za nezaposlenost, zdravstvo, socijalno i penzijsko/invalidsko osiguranje (PIO). Za razliku od drugih pravnih formi preduzetnik paušalac ne vodi knjige i nije u obavezi da pravda trošenje novca.

Koliki porez plaćaju preduzetnici koji vode knjige?

Ova forma preduzetnika ima potrebe za knjigovođom tj. accounting service, odnosno evidentiranjem svih troškova, pa se i porez izračaunava u zavisnosti od prihoda, odnosno dohotka. U ovom slučaju postoje dve opcije, a u oba slučaja tačan iznos poreza Vam može obračunati knjigovođa. Poreze i doprinose možete plaćati prema prihodu i dohotku ili prema dohotku i plati koju sami određujete.

Potrebu za knjigovođom imaju oni preduzetnici koji su po Zakonu dužni da vode knjige, a to su preduzetnici koji se bave reklamiranjem i istraživanjem tržišta, prodajom robe, ugostiteljstvom i finansijama. Takođe, preduzetnici paušalci čiji je godišnji promet veći od 6.000.000 dinara ili 8.000.000 din. u uzastopnih 365 dana dužni su da vode knjige.

Od 1. januara do novembra 2022. godine registrovano blizu 800 privrednih društava i preko 2.100 preduzetničkih radnji čiji su vlasnici ruski državljani, što je na dnevnom nivou 10-12 novih firmi. Među delatnostima, osim IT sektora, zastupljena je i delatnost reklamnih agencija, kao i trogvina za koje su takođe nephodne  knjigovodstvene usluge, odnosno бухгалтерски услуги, како их Руси називају.

Koliki porez plaća d.o.o.?

D.o.o. je forma privrednog društva koje je takođe u obavezi da vodi knjige i plaća poreze. Porez od 15% d.o.o. plaća na ostvarenu dobit, 15% na iznos dividende koju podiže vlasnik, a u obavezi je da plati i porez na zarade zaposlenih.

Global Digital Clinik