Otpušteni i odlikovani žandar pobedio MUP na sudu

Zlatko Gigić
Foto: FB Zlatko Gigić

Zlatku Gigiću pripadniku Odreda žandarmerije u Nišu pošlo je za rukom da pred Upravnim sudom u Nišu obori nezakonito rešenje o otkazu koje je doneo bivši ministar Nebojša Stefanović – prenose na portalu sindikatpolicije.org.rs

Začuđujuće, takvu nezakonitu odluku podržao je i reprezentativni sindikat prenošenjem vesti MUP na svom veb sajtu.

Presudom Upravnog suda Odeljenja u Nišu, uvažena je tužba Zlatka Gigića pa je poništeno rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova, Kabineta ministra, 01 broj 1286/20 od 11.02.2020. godine te se obavezuje Ministarsvo unutrašnjih poslova. Kabinet ministra, da tužiocu nadoknadi troškove upravnog spora, u iznosu od 17.870,00 dinara, u roku od 15 dana od dana prijema presude.

Presuda Upravnog suda

Prema navodima iz presude Upravnog suda, osporenim rešenjem, konačnim u upravnom postupku, utvrđuje se da je Gigić Zlatku, policijskom službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova, Žandarmerije, Odreda žandarmerije u Nišu, prestao radni odnos dana 19.12.2019. godine, po sili zakona, jer je pravnosnažnom presudom Višeg suda u Beogradu, broj K.br.378/189 od 17.04.2019. godine, tužiocu izrečena uslovna osuda tako što mu je utvrđena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 8 (osam) meseci i istovremeno određeno da se ovako utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vreme proveravanja u trajanju od tri godine po pravnosnažnosti presude ne izvrši novo koivično delo.

Ispitujući osporeno rešenje o otkazu, osnovano se, po oceni Suda, tužbom ukazuje da je osporenim rešenjem povređen zakon na štetu tužioca.

Rešenje MUP o prestanku radnog odnosa
Zlatko Gigić navodi:

Pogrešna primena zakona na štetu tužioca! ,,Lex specijalis derogat lege generalis“ (zakon o policiji, je posebni zakon koji reguliše posebnu, konkretnu oblast, u ovom slučaju i čl 172, njegove se norme u konkretnom slučaju, uvek iznad normi zakona o državnim službenicima, koji kao takav, reguliše opširno stanje i sam čl 131. Kojim se uslovna osuda uzima kao osnov za raskid radnog odnosa).

Sa ovim bih pre svega skrenuo pažnju, na reprezentativni sindikat policije, koji je nakon našeg nezakonitog raskida radnog odnosa i pogrešnom primenom zakona (na čemu sam ukazivao od prvog trenutka ) stao na otvorno na strani kabineta i kao nekakv PR i štitio doneti protivzakonit akt ministra unutrašnjih poslova.

Sada je valjda red, da taj isti sindikat, istupiti u javnost i na isti način objaviti presudu sa njenim bitnim elementima, upoznati izmanipulisanu istu tu javnost i izviniti se za nedoslednost, lažno obmanjivanje i obmanjivanje javnosti u korist druge strane.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova očekujem samo pravdu i da me vrate na posao. Ja sam se 30.11.2020.godine pismenim putem obratio komandantu Odreda Žandarmerije Niš ahtevajući da postupi po presudi. Sada je MUP na potezu. U slučaju nepoštovanja odluke suda sledeće koraci koje predviđaju pravni propisi i Ustav.

Siguran sam da će se ovom presudom kao i sudskom praksom u vezi sa njom, u buduće zaštiti svaki policijski službenik kome kroz postupanje sud izrekne meru upozorenja, uslovnu osudu. U takvim slučajevima treba da bude primenjen samo zakon o policiji u kome je to pitanje propisano, a ne propisi koji odgovaraju poslodavcu.

Ja verujem da moja životna priča ne interesuje nikoga i da je najmanje bitna. Bahatost i zloupotreba moći pojedinaca u vrhu MUP je bitnija! Mimo Ustava i zakona, oni donose nezakonite akte i gase cele porodice na taj bezobrazan i krajnje brutalan način. Oni se smatraju višim i od samog suda!

O Zlatku Gigiću List danas je pisao:

Gigić: Otpušten sam jer sam nedostojan uniforme uprkos brojnim odlikovanjima

“U rešenju o otkazu u Žandarmeriji koje sam dobio 21. februara, navodi se da mi je radni odnos prestao u decembru prošle godine, jer sam nedostojan uniforme i nedostojan rada u MUP-u, rekao je u Skupštini Zlatko Gigić, jedan od petorice otpuštenih žandarma.

Njih petorica dobili su otkaz zbog incidenta koji se dogodio na Paradi ponosa pre šest godina kada su pretučena braća predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog.

„Otkaz koji mi je „retroaktivno“ potpisao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović suprotan je odredbama Zakona o policiji, jer smo četvorica mojih kolega i ja kažnjeni uslovno zbog postupanja na Paradi ponosa 2014. godine. Zakon o policiji kaže da po sili zakona radni odnos prestaje kad je u pitanju efektivna kazna zatvora. Uslovna kazna nije navedena“, rekao je Gigić.

Komentarišući konstataciju da je nedostojan uniforme i rada u MUP-u, Gigić je rekao da je za svoj rad u MUP-u dobio brojna odlikovanja i da u njegovoj karijeri nema mrlje. Pokazao je izveštaj stacionarne ustanove posle ranjavanja na dužnosti 1999. godine.

„Tada sam bio dostojan. Ukazom predsednika Savezne republike Jugoslavije, kao jedan od najmlađih službenika odlikovan sam 2001. godine, i tada sam bio dostojan službovanja u MUP. Nakon samo godinu dana povodom dana MUP dodeljena mi je nagrada za izuzetne postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka za šta sam dobio zlatnik „Jakov Nenadović“. Uvek sam izvršavao zadatke u skladu sa zakonom i nikako drugačije. Tako sam došao u Beograd 2014. godine, po naredbi komande Žandarmerije i izvršavao svoje planom postavljene zadatke“, kazao je Gigić.

Odgovarajući na pitanje novinara da opiše incident koji se dogodio na Paradi ponosa, Gigić je rekao da se „sve brzo odvijalo i da nije neposredno video ko je započeo incident“, ali da na osnovu snimka i na osnovu onoga što se čulo na suđenju može da kaže da je prvi kontakt nastao između službenika policije i službenika vojne policije koji su bili sa Andrejom Vučićem i Predragom Malim.

Naveo je da je tek po završetku intervencije, kada je jedan od pripadnika vojne policije pokazao svoju službenu značku i kada je rekao da “imaju štićeno lice “ saznao o čemu se radi.

Gigić je rekao i da je do poslednjeg dana bio angažovan u Žandarmeriji, da je radio na terenu, što mogu da potvrde čak i generali sa kojima sam bio u kontaktu u potrazi za višestrukim povratnikom Ninoslavom Stojanovićem, poznatim kao „Malčanski berberin“.

“Do poslednjeg dana, dakle do 21. februara, kada mi je uručeno rešenje o otkazu, bio sam radno angažovan. Čak sam i tog dana jedan deo obuke završavao u matičnoj jedinici”, objasnio je Gigić.

Izvor: sindikatpolicije.org.rs

Dostava hrane u Nišu