Osnovci Leskovika dobiće novu školu

Leskovik
Foto: Youtube/prtsc

Osnovci OŠ “Vojislav Ilić Mlađi“ iz Leskovika se vraćaju u školsku klupu u novoj školi od sledeće školske godine. Oni ove godine pohađaju nastavu u prostorijama nekadašnjeg Doma kulture u ovom selu.

Zgrada OŠ “Vojislav Ilić Mlađi“ iz Leskovika je bila u izuzetno lošem stanju, do te mere da su padavine predstavljale veliki problem. Prokišnjavalo je tokom cele jeseni i zime, što je nastavu učinilo praktično nemogućom. Toaleta u školi nije bilo, već su deca išla u poljski wc. Pranje ruku je takođe predstavljalo problem,deci su vodom polivali ruke, nastavno osoblje ili pomoćni radnici.

Stanje zgrade i nedostojanstveni tretman učenika, meštane Leskovika nateralo je da se obrate Gradu i Gradskoj opštini Crveni krst na čijoj se teritoriji selo nalazi sa molbom da im izađu u susret i pomognu da dobiju školu dostojnu vremena u kome žive. Pored ovog problema, u molbi su takođe naglasili da selo ima problem sa nedostatkom vode i namernica, kao i problemima sa telefonskim mrežama.

Gradonačelnica Niša, Dragan Sotirovski, izjavila je da će deca dobiti novu školu i kako će se raditi na rešenju problema sa vodosnabdevanjem.

„Deca će imati novu školu, a ovo selo će početi polako da oživljava. Jedan od razloga zbog čega se oni iseljavaju odavde jeste i vodosnabdevanje. Ono što je dobro je da izvorišta nisu presušila i mi ćemo narednih dana videti na koji način da ove ljude uvedemo u jedan sistem, da potroše vodu, ali i kako da se ona kontroliše i plati. Tako ćemo i više dece imati u selu, jer kada nam kažu majke da nemaju čime da operu veš, da okupaju decu, to jeste jedan veliki problem“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Osnovci Leskovika trenutno pohađaju nastavu u Domu kulture koji je renoviran. Građani takođe žele da nakon što se deca vrate u školu, taj prostor bude iskorišćen za neku prodavnicu ili za neke druge namene koje im nedostaju.