Osnovci i srednjoškolci danas bez prvog časa

Niškim osnovcima i srednjoškolcima, čiji su profesori članovi četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, danas neće biti održani prvi časovi u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni zbog štrajka upozorenja. Štrajk organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković kaže da je najavljen i štrajk upozorenja za 11.decembar, ali će tog dana prosvetari prošetati i do zgrade Vlade Republike Srbije jer smatraju da su izigrani u pregovorima koji su trajali nekoliko mecesi i bili su uvereni da je dogovor oko njihovih zahteva postignut 4. oktobra. Ona ističe da će časovi 11. decembra biti skraćeni na 30 minuta.

Jedan od zahteva sindikata prosvetnih radnika Srbije je i nastavak pregovora do uvođenja pravednih platnih grupa i razreda za ceo javni sektor i povećanje zarada u 2019.godini za dogovorenih 14,6 odsto. Hitan nastavak pregovora zbog potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora, je drugi zahtev, ali prosvetari zahtevaju i isplatu svih zaostalih dugovanja prema zaposlenima u prosveti, nastalih iz Sporazuma sa Vladom Republike Srbije 2015.godine.

Global Digital Clinik