Osmi međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ Niš 2023.

muzicki edikt 2023

U susret jedinstvenom događaju koji spaja duhovnost, muziku i bogatu kulturnu baštinu, Niš se priprema da ugosti Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ od 4. do 7. juna.

4-7. jun, Saborna crkva Silaska Svetog Duha na apostole

Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ organizuje se u cilju promocije Niša kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta, tačke preseka na starom rimskom putu za Konstantinopolj, vezi između istoka i zapada. Festival se organizuje u cilju promocije sveukupne kulture Republike Srbije kroz njen doprinos organizaciji proslave 1700. god. od donošenja Milanskog edikta na globalnom nivou.

Ovogodišnji, osmi po redu, Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ 2023. godine, organizuje se pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Porfirija, a sa blaoslovom Njegovog Preosveštenstva Episopa niškog G. G. Arsenija, u periodu od 4. do 7. juna. Publika će imati priliku da čuje raznovrstan program, raspoređen u četiri festivalske večeri.

Sedamnaest horova iz dvanaest zemalja (Srbija, Španija, Italija, Nemačka, Palestina, Indija, Rumunija, Crna Gora, Vatikan, Republika Srpska, Poljska, Severna Makedonija) predstaviće se različitim muzičkim tradicijama u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole i platou ispred Svetosavskog doma. Horovi učesnici će zajedno pevati na Svetoj Ahijerejskoj Liturgiji na praznik Silaska Svetog Duha na apostole u niškom Sabornom hramu, 4. juna, dok je u planu i okrugli sto na kome će istaknuti muzikolozi i gosti dirigenti govoriti o različitim aspektima interpretiranja duhovne muzike.