OŠ ,,BUBANjSKI HEROJI” iz Niša izdala knjigu RUSKO – SRPSKA MEĐUNARODNA PROSVETNA SARADNjA

OŠ ,,BUBANjSKI HEROJI” iz Niša izdala knjigu
OŠ ,,BUBANjSKI HEROJI” iz Niša izdala knjigu

Internet, koliko ima svojih loših strana, toliko ima i dobrih, jer je za ovaj spoj svakako zaslužan napredak tehnologije i obostrana bratska ljubav. Da nije bilo Fejsbuka (FB), možda se ne bi rodila ova ideja.

,,Poznanstvo sa ruskim kolegama počelo je preko FB stranice i sajta gde sam glavni urednik srpskaistorija.com, tu se i začela ideja o našoj saradnji, koja traje više od četiri godine.

Predlog za izradu prvog međunarodnog uglednog video časa sa temom „Car Nikolaj Drugi i ruska politika na Balkanu početkom 20. veka” došao je od strane srpskog prijatelja, ruskog profesora istorije Aleksandar Nikolaevič Muravjov, koji je tada radio u Ponjkinskoj osnovnoj školi iz Ivanovske oblasti (Ruska Federacija)“, kaže Đorđe Bojanić.

Glavni cilj ovog zanimljivog obrazovnog projekta je proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije, kao i obostrano upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa različitim istorijskim temama.

Sve to kroz dodatne časove učenika osmog razreda, a uz saglasnost roditelja učenika koji su u projektu“, naglašava Đorđe Bojanić

Teme koje obrađujemo veoma su važne za proučavanje istorije naših zemalja. Kroz ovaj vid rada i realizaciju dodatnih časova i drugi đaci, kako u Srbiji, tako i u Rusiji, u prilici su da nauče nešto novo o saradnji naša dva bratska naroda. Video-časovi su dostupni preko Jutjuba, sajtova i društvenh mreža, pa i šire.

,,Zahvalio bih se i svojim kolegama, bez čije pomoći ne bi ovoga ni bilo u toj meri, pre svega veroučitelju Dejanu Jovanoviću, profesorima srpskog jezika Tanji Cekić i Dragani Nešić, prof.geografije Aleksandri Colić, prof.muzičke kulture Nataši Miljković, pedagogu škole Dragani Stevanović, kao i svim ostalim kolegama koji su podržali ovaj projekat“, kaže Đorđe Bojanić.

Knjiga, koja ima 150 strana, islustrovana, ima dosta fotografija, ova skromna knjiga nije namenjena za prodaju, ona će biti svima dostupna u PDF formatu ili dodeljena kao poklon”, naglašava Đorđe Bojanić.

Ovde možete preuzeti i pogledati knjigu, PDF link (klikom otvori).

Kroz ovu rusko-srpsku saradnju vidimo da istorija i veronauka nemaju granica, pogotovo između Rusije i Srbije.

 

Global Digital Clinik