OŠ “Branko Miljković”: Zdravlja i znanja nikad nije dosta

OŠ
OŠ "Branko Miljković"

OŠ “Branko Miljković” je odavno prepoznala potrebu da se pravo na obrazovanje omogući deci sa zdravstvenim problemima tj. deci koja zbog bolesti ne mogu da pohađaju nastavu u školskim zgradama.

U životu se događaju neprijatne stvari koje nismo planirali i očekivali. Odrasli ih lakše prebrode jer imaju dovoljno iskustva i zrelosti. Kod dece je to drugačije. Deca postavljaju bezbroj pitanja. Kada deca školskog uzrasta, zbog zdravstvenih problema, budu zadržana u bolnici, ona bolničku sobu doživljavaju kao neprijatno i strano okruženje.

Kada se prvi put sretnem sa učenikom, po izrazu njegovog lica primetim strah i nepoverenje. Poverenje se postepeno pridobija, a veoma je važno u ovom odnosu između nastavnika i učenika. Važno je osloboditi dete pritiska i stresa. Zato razgovor započinjem jednostavnom rečenicom, pitanjem: „Kako si, kako se osećaš?“ Učeniku naglašavam da sam ja ovda da bih mu pomogla, a ne da bih proveravala šta zna, šta ne zna. U razgovoru obavezno naglasim da on ne mora da radi ukoliko to ne želi ili ne može. Verujte mi da dosad nisam dobila odgovor: ne želim. 

 

OŠ "Branko Miljković"
OŠ “Branko Miljković”

Cilj naše škole i naših nastavnika je da ovoj deci omogući da dane provedene u bolnici lakše prebrode (bez stresa i pritiska), da nadoknade izgubljeno gradivo, da ne zaostaju za svojim školskim drugovima i da im povrate samopouzdanje, da im povratak u redovnu školu učine jednostavnijim. – – kaže nastavnica Marija Veljković za naš portal

Nastava je individualizovana, prilagođena je svakom učeniku, njegovim mogućnostima i potrebama i sposobnostima, a u skladu je sa planom i programom po kome je učenik radio u matičnoj školi. Ukoliko učenik nema udžbenike ili pribor, škola ima i za to rešenje jer posedujemo udžbenike za sve razrede i od svih izdavača.

Uspeh naših nastavnika je u tome što nikada ne odustaju od obrazovanja i što postajemo svesni da u ovom poslu nije dovoljna diploma, već humanost, dobrota i empatija.

OŠ "Branko Miljković"
OŠ “Branko Miljković”

,,Individualni rad sa svakim učenikom prilagođen je njegovom aktuelnom zdravstvenom stanju. Naši nastavnici imaju veliki senzibilitet i metodičku kreativnost za rad u bolnici. Nastavu smo obogatili i savremenijim sredstvima za rad, koja smo od ove školske godine dobili putem donacija. Prošle školske godine imali smo 13 učenika u mlađim razredima i 19 učenika u starijim razredima. Održano je preko 700 časova na svim odeljenjima Dečje interne klinike, na Klinici za rehabilitaciju, na Klinici za mentalno zdravlje i u Roditeljskoj kući u Nišu. Osim redovnih predmeta, učenici su imali mogućnost da se druže sa bibliotekarkom škole i pesnicima i književnicima koji se rado odazivaju pozivima da svoj rad predstave i našim učenicima u bolnici“, istakla je direktorka škole Tijana Ranđelović.

Svake godine Klinički centar u Nišu zbrine preko hiljadu dece školskog uzrasta. Nažalost, zbog težine bolesti, rehabilitacije ili adekvatnog lečenja, neka deca ostaju na Klinici duže od dvadeset jednog dana. Deca u ovom slučaju ne prekidaju svoje redovno školovanje. Ona nastavljaju svoje školske aktivnosti zahvaljujući zaposlenima u OŠ „Branko Miljković“, koji već pet godina uspešno organizuju nastavu u bolničkim uslovima, ali po potrebi i u kućnim uslovima.

Ova niška škola je pre pet godina dobila saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na osnovu koga, u skladu sa Zakonom i važećim pravilnicima može da organizuje obrazovno-vaspitni rad za učenike na dužem kućnom i bolničkom lečenju.

Dostava hrane u Nišu