Omaž Cezarima: Francuski filmovi u Nišu

U martu ciklus francuskih filmova u Nišu
U martu ciklus francuskih filmova u Nišu

Kupina Film je uspostavila saradnju sa Domom Vojske i od 1. marta do 4. marta popularisaće evropsku kinematografiju u Nišu.

Prvi ciklus će biti prikazan u saradnji sa Francuskim instittutom u Nišu u okviru “Francuskih dana”.

“Prikazaćemo filmove nagrađivane na dodelama Cezara, u okviru ciklusa “Omaž Cezarima”. Filmovi će biti emitovani u maloj sali Doma Vojske u Nišu, a ulaznice po ceni od 100 dinara možete nabaviti sat vremena pre svake projekcije i rezervisati na sajtu Kupine filma”, kažu organizatori.

Program evropske kinematografije u Nišu

  1. mart u 20h – Sizan (FRA, 2012, 94’)

Režija: Katel Kilevere; 

Igraju: Sara Forestije, Fransoa Damjen, Adel Enel

Dvadeset pet godina jedne krhke mlade žene (Sizan). Njen otac i mlađa sestra brinu o njoj. Njihova porodična ljubav jača je od svega. Nakon majčine smrti, dve devojke je odgajio otac.

Kada je napunila sedamnaest godina, Sizan je postala majka i njen otac i sestra čine sve kako bi joj pomogli. Sizan se potom zaljubljuje u delinkventa Žilijena.

Ona napušta svoju porodicu kako bi pošla za njim u Marsej I završava u zatvoru. Kada biva oslobođena, ona saznaje da je njen sin poslat u hraniteljsku porodicu…

  1. mart u 20h – Serafina (FRA, 2008, 126’)

Režija: Marten Provo

Igraju: Jolanda Moro, Ulrih Tukur, An Benen, Fransoaz Lebren

Godine 1912, poznati nemački kolekcionar Vilhelm Ude iznajmljuje stan u Senlisu kako bi pisao i odmorio se od svog pariskog života. Unajmljuje kućnu pomoćnicu, četrdeset osmogodišnju Serafinu.

Nešto kasnije, u komšiluku vidi malu drvenu sliku i biva iznenađen kada saznaje da je autor Serafina.Tada nastaje veoma snažna veza između bogatog kolekcionara i vizionarske kućne pomoćnice.

  1. mart u 20h – Timbuktu (FRA, 2013, 100’)

Režija: Abderahman Sisako

Igraju: Ahmed Ibrahim, Tulu Kiki, Abel Žafri

Nedaleko od legendama obavijenog Timbuktua, sada pod upravom verskih fundamentalista, Kidane živi miroljubivo sa svojom ženom Satimom, ćerkom Tojom i Isanom, njihovim 12-godišnjim pastirom.

U gradu meštani pate, nemoćni pred režimom terora koji su im nametnuli džihadisti, odlučni da strogo kontrolišu sve aspekte života.

Zabranjeni su muzika, smeh, cigarete, čak i fudbal. Žene su postale senke, ali se opiru sa dostojanstvom. Svaki dan, novi preki islamistički sud izriče drakonske i apsurdne kazne.

Kidan i njegova porodica su, naizgled, pošteđeni haosa koji hara Timbuktuom. Ali se njihova sudbina menja kada Kidan slučajno ubija Amadua, ribara koji je zaklao njegovu voljenu kravu. Kidan je primoran da se suoči se sa novim zakonima stranih okupatora.

  1. mart u 20h – Dečaci i Gijom, za sto! (FRA, 2012, 85’)

Režija: Gijom Galijen

Igraju: Gijom Galijen, Andre Markon, Fransoaz Fabijan, Nanu Garsija

Dečaci i Gijom, za sto! je autobiografski film Gijoma Galijena o njegovim odnosima sa svojom majkom i ženama uopšte. Filma je nastao na osnovu istoimene predstave. Gijom je od detinjstva ubeđivan da je devojčica. Njegova porodica, ljudi koje sreće, svi misle da je homoseksualac…

 

 

Global Digital Clinik