Okupljanja ograničena na pet osoba, osim u školama, radnim sredinama, pozorištima

ograničena okupljanja
Darija Kisić Tepavčević

Nakon današnjeg zasedanja, Krizni štab je doneo odluku da okupljanja budu ograničena na pet osoba. Takođe, doneta je odluka da školski raspust učenicima srednjih, kao i osnovnih škola, obuhvata 11, 12. i 13. novembar.

Nova mera, kojom su ograničena okupljanja, biće reguisana propisom, rekla je Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije.

„Zabrana okupljanja na javnim manifesticijama označava različite proslave, kongrese, seminare… Misli se na organizovana okupljanja, a ne odnosi se na školsku i radnu sredinu pod uslovom da se obezbedi četiri kvadratna metra po osobi u prostoriji“, navela je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da za kulturne manifestacije i dalje važi ograničenje na 500 osoba, ali da je „tu propisano i kako treba da se ponaša“.

„To se pokazalo kao dobro. Znamo kako se sedi, kako se nosi maska. Gledali smo kako su to zemlje iz okruženja radile i preslikavali“, navela je Kisić Tepavčević.

Zbog nepoštovanja mera predviđene su mandatne kazne uz prekršajni nalog koji će inspektori moći da iziču na licu mesta.

Kako je navela, za nepoštovanje mera predviđene su kazne od 5.000 dinara za privatna lica, i od 30.000 do 300.000 dinara za pravna.

Odlučeno da srednje škole takođe imaju mini raspust 11, 12. i 13. novembra.

Prvobitno je to bilo odlučeno samo za osnovne škole. „Iako se školska sredina sama po sebi nije pokazala kao okidač za širenje infekcije, ovo je jedna mera za koju smo se odlučili da bismo izjednačili odmore“, istakla je.

Situacija je, kako je rekla, izrazito nestabilna i ne treba da nas teši što je u drugim državama gore.

„Mi se još nismo odlučili za neke najradikalnije mere, u smislu ograničavanja kretanja ili satnica rada različitih objekata. Situacija ipak jeste izrazito nestabilna“, rekla je Kisić Tepavčević.

Izvor: Insajder