Ogromni asteroid “Benu” preti Zemlji, naučnici traže rešenje (VIDEO)

Asteroid; Foto: Pixabay
Asteroid; Foto: Pixabay

Čovečanstvo, možda, neće biti u stanju da odbrani Zemlju od ogromnog asteroida “Benu”, čiji je prečnik poput njujorškog Empajer stejt bildinga, koji bi mogao da udari u našu planetu 2.135 ili 2.175 godine.

Svetski mediji pišu da naučnici smatraju da ni najnaprednija tehnologija neće moći da uništi toliku svemirsku stenu.

Razmatra se mogućnost korišćenja posebno projektovanog svemirskog broda koji bi nuklearnim oružjem uništavao potencijalno opasne kosmičke objekte.

 

Šanse da udari Zemlju su jedan prema 2.700

U najnovijem radu, NASA i američka Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost predstavile su plan za svemirski brod mase 8,8 tona koji bi udario direktno u manji ili razneo veći asteroid pomoću nuklearnog uređaja.
 
Ovaj plan je sačinjen na osnovu potencijalnog udara 500 metara širokog i 60 miliona tona teškog asteroida “Benu”, koji je trenutno odredište Nasine misije za prikupljanje uzoraka.
 
Iako nema rizika da bi “Benu” mogao u neko dogledno vreme da udari u Zemlju, postoji verovatnoća od jedan prema 2.700 da bi to mogao da učini 21. septembra 2135. godine.
 
Slanje više svemirskih brodova pred asteroid moglo bi da ga dovoljno uspori ili mu promeni pravac kako bi se izbegao udar u Zemlju.
 
Ako uslovi ne budu pogodni za korišćenje presretača, preostaje samo nuklearno oružje kao poslednja opcija, navode naučni portali.
 
Ukoliko bi došlo do udara, to bi bilo kao eksplozija bombe od 1.200 megatona, što je oko 80.000 puta jače od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu

 

Global Digital Clinik