Odred izviđača „Lola“ pronalazi i sređuje izvore zagađenja

Odred izviđaća „Lola“
Foto: Odred izviđaća „Lola“

Odred izviđača „Lola“ je u periodu od 7. do 9. decembra u Cerju kraj Niša organizovao akciju „Pronađi – sredi“. Ova aktivnost bila je namenjena članovima OI „Lola“ i mladima sa teritorije grada Niša.


Tokom ovog vikenda učesnici su se upoznali sa ciljevima održivog razvoja i
planirali aktivnosti koje će doprineti njihovom razvijanju. Podeljeni u manje grupe, obišli su okolinu Cerjanske pećine, pronašli i mapirali izvore zagađenja.

U naselju Pantelej sanirali su i jednu javnu površinu. Nakon ove aktivnosti, Programski tim će izraditi izveštaj sa lokacijama i opisima mapiranih izvora zagađenja. Izveštaj će biti predstavljen lokalnoj samoupravi, a potom i građanima.

„Na ovaj način se razvija ekološka svest građana i podstiču se da i sami učestvuju u uređivanju javnih površina u svom okruženju. OI „Lola“ će na proleće, u skladu sa svojim kapacitetima i podrškom lokalne samouprave, pristupiti sanaciji pronađenih izvora zagađenja“, saopštavaju iz OI „Lola“.


Aktivnost „Pronađi – sredi“ odred izviđača „Lola“ realizuje u sklopu istoimenog projekta. Ovaj projekat podržao je Fond za zaštitu životne sredine Grada Niša.

Cilj akcije je da se kod dece i mladih razvije ekološka svest. Nastoji se da se osnaže da u svojim sredinama prepoznaju izazove na polju zaštite životne sredine i zaštite od prirodnih i elementarnih nepogoda, te da na pravi način na njih odgovore.