Odmazda na Bubnju zbog bekstva logoraša iz logora Crveni Krst

Odmazda na Bubnju zbog bekstva logoraša iz logora Crveni Krst
Odmazda na Bubnju

Prvo streljanje bilo je 1942. godine izvođenjem grupe od 24 logoraša iz logora na Crvenom krstu. Posle februarskog bekstva 1942. godine brojka streljanih na Bubnju dostiže i do 100 dnevno, samo za dva dana, 16. i 17. februara 1942. godine streljano je preko 1400 logoraša.

Broj streljanih se ne može tačno utvrditi, jer su tela prvo zatrpavana buldožerima, a avgusta 1944. godine su, nastojeći da pred kraj rata prikriju svoje zločine, Nemci su iskopavali i palili kosti (spaljivanje je trajalo 20 dana).

Procenjuje se da je ovde streljano između 10.000 i 15.000 ljudi.

Nacisti su prilikom povlačenja uspeli da unište gotovo svu dokumentaciju o Logoru i o broju streljanih na Bubnju. Bez obzira na to, priča o stratištu u Nišu ostala je kao svedok jednog od najmračnijih perioda ljudske istorije.

Spomenik “Tri pesnice”

Za vreme odvođenja zatvorenika na Bubanj i pred samo streljanje, zabeleženi su mnogi primeri prkosa i hrabrosti pred smrt. Jedan od inspirativnih primera dao je osuđenik koji je ispred streljačkog voda stisnuo pesnicu, podigao je u nebo i pozdravio slobodu koja će doći. Taj događaj inspirisao je jugoslovenskog vajara Ivana Sabolića da izradi spomenik u vidu tri pesnice koji se i danas nalazi na Bubnju.

Ovaj spomenik koji simbolizuje otpor fašizmu podignut je 1963. godine i čuva sećanje na teror i ljudsku patnju.