Odaberite najbolje domaće brendove za uređenje svog doma

Prilikom uređenja stana ili kuće, u neprestanoj smo potrazi za najboljim komadima nameštaja koji će se postati deo naše svakodnevnice. Često se okrećemo sajtovima koji nude jednostavna rešenja. Među njima se nalaze velike svetske kompanije koje po pristupačnim cenama preporučuju svojim kupcima nameštaj čiji je kvalitet neretko upitan. Stoga se često zapitamo da li je bolje uložiti više novca i opremiti svoju kuću kvalitetno, ili pronaći nameštaj koji će biti privremeno rešenje. Mi smo pristalice prve opcije, iz mnogo razloga. Nabrojaćemo razlike koje odvajaju industrijske prrodavce nameštaja od onih lokalnih, i prepustiti vama da donesete finalnu odluku.

Masovna proizvodnja

Ono što je karakteristično za velike kompanije koje se bave prodajom nameštaja jeste masovna proizvodnja. Svakoga dana se na hiljade istih komada nameštaja proizvedu u velikim postrojenjima. Brza proizvodnja znači da akcenat stavljamo na kvantitet, a ne kvalitet. Neretko se možemo sresti i sa uradi sam tipom nameštaja, što znači da u radnji dobijate delove koje kod kuće sami sklapate. S druge strane, nameštaj i ukrasi za kuću koji se prave u malim preduzećima nastaju potpuno drugačije. U svaki komad uloženo je mnogo truda, i svakom se ponaosob pridaje pažnje. Ne postoji masovna proizvodnja, sve se radi sporije, ali i sa više ljubavi. A to je sigurno jedan od pokazatelja da bi trebalo da se okrenete nekom od lokalnih preduzeća koja pažljivo biraju materijale i način izrade nameštaja.

Kvalitet

Kao što smo već spomenuli, masovna proizvodnja se koncentriše na kvantitet, a ne kvalitet. Proizvodi uglavnom imaju kratak rok trajanja, s obzirom na to da se koriste materijali koji su lako mašinski obradivi, među kojima je i šperploča. Troškovi proizvodnje su niži, pa se tako manje obraća pažnje na sam proizvod – potrebno je u što kraćem roku proizvesti što više komada nameštaja. Šta je onda slučaj sa manjim proizvođačima? Kvalitet je nesumnjivo viši kada se detaljno bavite svakim komadom nameštaja koji proizvedete. Na prvom mestu, materijali su daleko kvalittetniji i izdržljivi. Zamislite samo sto od punog drveta, ručno izrađen po vašem ukusu. I ne samo nameštaj. Satovi, činije za voće, saksije, sve se to može napraviti od kvalitetnih materijala čiji je upotrebni vek veoma dugačak. Pa zašto biste onda trošili novac na nešto što ne garantuje sigurnost?

Dizajn

Dizajn preduzeća masovne prozivodnje često je veoma predvidiv. Jedan pogled na nameštaj dovoljan je da zaključite o kom proizvođaču je reč. Prepoznatljivost jeste dobra, međutim, sigurni smo da u svom domu ne želite komade nameštaja koji izledaju isto kao i milioni drugih. Ukoliko uređenje doma shvatate ozbiljno i želite da ga opremite što bolje, okrenite se manjim proizvođačima. Njihova prednost je u tome što u kreiranju nameštaja i pokućstva učestvuju majstori i dizajneri koji će svaki komad učiniti posebnim. Kako je kvalitet zagarantovan, ni kreativnosti ne manjka, pa se tako dobar dizajn veoma ceni i prepoznaje.

Podržavanje malih preduzeća

Spominjući dizajnere koji rade u lokalnim preduzećima, moramo napomenuti koliko je bitno podžati njihov rad. Često nevidljivi, oni obavljaju veoma bitan posao, pa slobodno možemo reći da su oni direktno zaslužni za vaš lepo uređen dom. Trud i ljubav sa kojima se pristupa radu ne treba zanemariti. Umesto zadovoljavanja nameštajem koji se štancuje na pokretnoj traci, podržite domaće proizvođače koji nude mnogo više. Među prodavcima nameštaja koji je napravljen sa pažnjom izdvaja se i Majstorskooko. Dobar primer poslovanja lako se vidi, prvenstveno kroz visokokvalitetne proizvode. Na jednom mestu pronaći ćete stvari za koje niste ni znali da želite u svojoj kući, u isto vreme podržavajući male, lokalne privrednike da u svom poslu vredno nastave.