Od čega boluju Nišlije. Sve više duševnih poremećaja kod dece

Zanimljivo je da se u pregledu za 2017. godinu prvi put prati kategorija duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja, koje su lekari dijagnostifikovali
Od čega boluju Nišlije Foto: Ilustracija

Redovni izveštaj o zdravstvenom stanju stanovnika Nišavskog okruga stiže obično u prvoj polovini godine, iz Instituta za javno zdravlje Niš. Novi statistički podaci i analize su pred nama – da izvesne pretpostavke o kojima javnost govori potvrde, neke druge opovrgnu, predlože rešenja…

Zbog procedure prikupljanja i obrade, informacije nisu najsvežije – na kraju 2018. godine dostupni su kompletni pokazatelji iz 2017, ali je za pohvalu što prikazani podaci obuhvataju poslednjih devet godina, što može da ukaže na tendencije i trendove.

Bez ulaženja u detalje, očigledno je sledeće.

Odrasle Nišlije i susedi u Nišavskom okrugu, u 2017. godini, javljali su se službama opšte medicine u najvećoj meri zbog respiratornih (25,1%) i kardiovaskularnih bolesti (19,5%). Ako se ovome dodaju bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, više od polovine pregledanih (55%) je dobilo neku od dijagnoza iz navedenih grana medicine. Najčešće su to zapaljenje ždrela, visok krvni pritisak i oboljenja leđa. U poslednjih devet godina beleži se blagi pad prve dve grupe bolesti, i rast treće, čemu su verovatni uzroci starenje stanovništva, uz povećanu disciplinu u oblasti brige o ličnom kardiovaskularnom zdravlju.

Kada je reč o dijabetesu tipa 2, on je takođe jedno od 5 najzastupljenijih oboljenja. Gotovo podjednako oboljevaju muškarci i žene. Broj novoobolelih se za nijansu smanjio u zadnje 3 godine, u odnosu na 2013. I 2014. Sada se oko 600 ljudi svake godine doda u registar obolelih od ove opake bolesti.

I najmlađi stanovnici Nišavskog okruga (više od polovine pregledanih) najčešće dolaze u službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece zbog bolesti sistema za disanje. Obično su to akutna zapaljenja i infekcije ždrela i krajnika, preciznije, gornjih respiratornih puteva. Daleko su manje zastupljene, u 2017. godini zajedno oko 10%, bolesti sistema za varenje, kože i potkožnog tkiva.

Zanimljivo je da se u pregledu za 2017. godinu prvi put prati kategorija duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja, koje su lekari dijagnostifikovali kod 4% malih pacijenata, odnosno 4085 mališana.

Najčešći uzroci višednevne hospitalizacije u Nišavskom okrugu u 2017. godini bili su (ako se izuzmu trudnoća, rađanje i babinje, karakteristični za određen uzrast i pol) praćenje različitih stanja (18,1%), kardiovaskularne bolesti (13,2%), tumori (12,7%) i respiratorne bolesti (12,2%).

Još jedna tema interesuje javnost – šta se dešava sa brojem zaposlenih u zdravstvenom sistemu Nišavskog okruga.

Podaci potvrđuju da on kontinuirano opada. U državnim ustanovama, na neodređeno vreme, u 2017. godini bilo je zaposleno 167 lekara i 75 stomatologa manje nego u 2009. godini. Broj zdravstvenih radnika sa višom školom se u istom periodu povećao za 315 zaposlenih, a sa srednjom školom smanjio za 427 zaposlenih. Nadležni odgovaraju – pokrivenost stanovništva lekarima na području Nišavskog okruga je zadovoljavajuća.

U 2016. godini je, na primer, sa 404 lekara na 100 hiljada stanovnika bila veća od proseka u Srbiji (307 lekara), pa i Evropskoj uniji (350 lekara na 100 hiljada stanovnika).

Podaci preuzeti sa sajta Institut za javno zdravlje Niš