Od 15. juna moći ćemo na odmor u Grčku

Grčka
Od 15. juna turisti će moći u Grčku

Grčka 15. juna otvara granice za državljane 15 zemalja, među kojima se nalazi i Srbija. Tog dana bi trebalo da bude uspostavljen i redovan avio saobraćaj između dve zemlje.

U skladu sa epidemiološkom situacijom zemlje širom sveta ublažavaju mere zaštite i otvaraju svoje granice. Jedna od njih je i Grčka, koja je granice otvorila 1. juna. Međutim na put su mogli samo oni koji sa poslovnim obavezama, sezonski radnici i članovi porodica koji žive u drugim zemljama.

Turistička putovanja moraće da pričekaju do 15. juna, kada će granice biti otvorene i za turiste. Za one koji bi na odmor u Grčku neće biti obavezni test ili karantin. Ova zemlja godinama je omiljena destinacija turistima iz Srbije.

Turistička industrija jedna je od najvećih privrednih sektora, koji zarađjuje 8,8 biliona dolara godišnje, podaci su Svetskog ekonomskog foruma. Pandemija korona virusa ozbiljno je ugrozila ovu granu industrije. Nemogućnost putovanja direktno utiče i na hotelijere i ugostitelje. Smanjenje međunarodnih turističkih dolazaka od 20 do 30 odsto, značilo bi pad prihoda od turizma za 300 do 450 milijardi dolara, što je skoro trećina prihoda ostvarenih u prošloj godini. Zbog toga se sve zemlje trude da ste što pre oporave od posledica pandemije.