Od 1. novembra gradom će kružiti mobilni autobus za vakcinaciju

Foto: Dom zdravlja Niš
Foto: Dom zdravlja Niš

Mobilni autobus namenjen vakcinaciji građana, koji će kružiti kroz naselja, u Niš stiše početkom novembra meseca, najavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Time će se kako je kazala smanjiti pritisak na Klinički centar i kovid bolnice u okruženju.

“Od prvog novembra stićiće i jedan mobilni autobus koji ćemo dobiti kako bismo pre svega ljude u određenim naseljima, koji nisu vakcinisani, mogli da vakcinišemo, zajedno sa Domom zdravlja i svim zdravstvenim ustanovama koje u tome učestvuju”, najavila je Sotirovski.

Time će se, objašnjava gradonačelnica, smanjiti pritisak na Klinički centar Niš, kovid bolnicu u Niškoj Banji, Kruševcu i Sokobanji.

Sotirovski je istakla da broj testiranih u toku dana uporedo sa brojem zaraženih nije ohrabrujuć, te je Gradski štab doneo odluku da pomeri sve veće događaje zbog loše epidediološke situcije u gradu. NIMUS i druge manifestacije koje se održavaju na jesen odložene su do daljnjeg.

Ona je kazala da će zbog odluke Kriznog štaba da se uvedu kovid propusnice, koja će se primenjivati 23. oktobra u svim ugostiteljskim objektima od 22 sata, inspektori i komunalni milicajci morati da prođu obuku za očitavanje istih.

Zbog uvođenja kovid propusnica grupa Nišlija sinoć se okupila na Trgu kralja Milana kako bi izrazili svoje neslaganje sa novom odlukom Kriznog štaba, a ponovna okupljanja najavljena su i za danas.

O epidemiološkoj situciji u Nišu govorio je Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničnog centra. Prema njegovim rečima Infektivna klinika je puna obolelih od kovida, a na lečenju je i 9 trudnica i porodilja, kao i 12-oro dece.

“Mi u ovom trenutku u Nišu imamo gotovo 15.000 zaraženih. To su oni koji su dokazano zaraženi u podsednjih 10 do 15 dana i u izolaciji sa njima gde, verovatno ima novih zaražavanja još nekoliko hiljada ljudi. Posledice su neminovne i one će se prelivati na decu i na starije,” kaže Perišić i dodaje da pokušavaju da održe non kovid sistem, ali je to jako teško kada je sve više zaraženih.

On je apelovao na sve građane da se vakcinišu jer je to jedini način da se epidemija pobedi. “Ne plašite se vakcine, plašite se bolesti”, poručuje Perišić.

Izvor: Citysmart