Obeležena 212. godišnjica bitke na Čegru

čegar
Grad Niš

Kod spomenika na Čegru juče je održana državna ceremonija povodom obeležavanja 212. godišnjice bitke na Čegru, koju je predvodio Miodrag Kapor, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor istakao da će na ovaj način nastojati da neguju tradiciju i da se nada da će tokom narednih obeležavanja biti više dece.

“Negovanje tradicija i sećanje na naše slavne pretke, zahteva da na ovakvim događajima bude nova generacija onih koji će sledećim generacijama preneti šta se to dešavalo”, rekao je on.

On je najavio i da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastojati da u narednom periodu, u okviru raspoloživih sredstava, obnovi najugroženije spomenike i da je u planu i podizanje novih.

Vence na spomenik položile su delegacije Vojske Srbije, Grada Niša, Nišavskog upravnog okruga, Policijske uprave u Nišu, gradskih opština Panteleja, Palilule i Niške Banje, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, potomci Stevana Sinđelića i predstavnici mnogobrojnih udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Pre održavanja državne ceremonije obeležavanja 212. godišnjice, održana je Sveta arhijerejska liturgija i parastos čegarskim junacima u Ćele kuli i parastos čegarskim junacima na Čegru.