NURDOR poziva Nišlije da daju krv na Svetski dan dece obolele od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi u Nišu će 15. februara obeležiti Svetski dan dece obolele od raka akcijom dobrovoljnog davanja krvi.

Nakon dve veoma izazovne godine koje su iza nas, verujemo da smo naučili da su solidarnost, empatija i odgovornost najvažnije da bi jedna zajednica funkcionisala i da bi jedno društvo bilo zdravo i dobro mesto za život.

U Srbiji od 100 ljudi koji mogu dati krv to učini 3. Takođe, u Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka. Tokom lečenja često moraju da primaju transfuzije i to je ono što im spasi život. Usled epidemije vriusa korona i brojnih problema situacija sa zalihama krvi u našoj zemlji je veoma nepovoljna.

Donacije nisu samo materijalne i naš doprinos ne zavisi uvek od toga koliko novca možemo da doniramo. Naprotiv, ono što je najvažnije da bi se sačuvali životi zapravo nije materijalno i većina nas to može da donira 4 puta godišnje. Kada bismo to radili nijedno dete ne bi došlo u situaciju da mu život bude ugrožen jer zalihe krvi nisu dovoljne.

Ovo ne zavisi od životnog standarda, novca, politike, zavisi samo od nas i naše svesti da će nam biti bolje samo onda kada svima bude dobro.

Pozivamo sve građane Niša da u Zavodu za trasfuziju krvi u NIšu u ul. Bulevar Zorana Đinđića 48 da 15. februara od 8h do 15h časova dođu, postanu dobrovoljni davaoci krvi i zajedno sa nama pokažu da je svaki život važan.

Svako ko se prijavi će na licu mesta obaviti razgovor i pregled kod lekara, koji će utvrditi da li možete biti davalac. Svi građani vakcinisani bilo kojom vakcinom protiv virusa korona mogu dati krv.