Novina za vlasnike firmi: Ukida se obavezna upotreba pečata u poslovanju

Ukinuta obavezna primena pečata u poslovanju
Ukinuta obavezna primena pečata u poslovanju

Vlada Srbije usvojila je na sednici zaključak o sprovođenju reforme kojom se ukida obaveznost upotrebe pečata za poslovne subjekte.

Ta odluka je u skladu sa programom vlade za modernizaciju poslovanja što će, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, uticati na dalje unapređenje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja odnosno Doing business listi.

Na sednici je vlada donela zaključak kojim se organima državne uprave nalaže da pripreme izmene i dopune propisa i akata kojim će biti ukinuta obavezna primena pečata u poslovanju privrednih subjekata.

“Organima državne uprave, organizacijama sa javnim ovlašćenjima i javnim preduzećima čiji je osnivač Srbija naloženo je da u roku od 30 dana izmene sopstvene interne akte i obrasce koji propisuju obaveznu primenu pečata u poslovanju”, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ovim se menja praksa obaveznog pečatiranja, koja nije bila zasnovana na zakonu, ali se primenjuje zbog velikog broja donetih propisa.

Kupoprodaja digitalnih proizvoda u devizama

Vlada je usvojila i predlog kojim će građani Srbije moći da vrše kupoprodaju digitalnih proizvoda u devizama, a koji je definisan Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju.

“Ovim izmenama građani Srbije više neće morati da osnivaju firme u inostranstvu, već će svoj digitalni biznis moći da vode iz Srbije za klijente iz celog sveta i sa jednom deviznom cenom za sve”, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Izmenama zakona omogućen je i priliv donacija iz inostranstva preko stranih servisa elektronskog novca, poput Paypal-a.