Novak Stevanović – najmlađi buregdžija u Nišu

Novak
Novak

Da je Niš nedaleko poznat po bureku, koji je baš u tom gradu napravljen pre više od pola veka nije nešto što nije poznato, ali svakako jeste to da najmlađi buregdžija ima samo devet godina.

Novak Stevanović iz Malošišta kraj Niša je najmlađi buregdžija ne samo u Nišu, već i u Srbiji.

Još od najmlađih dana, Novakova omiljena igra bila je da u porodičnoj pekari u samom centru sela razvlači testo, ali niko nije ni slutio da će igra prerasti u ljubav i iznedriti buregdžiju, koji preko malenih ruku do laktova namazanih mašću, vrti i razvlači testo u rangu pravih kulinara. Svakog dana kada završi sa časovima, Novak najpre uradi domaći zadatak i provežba za školu, a zatim od dva do tri sata provede u pekari, spremajući razne vrste testa od domaćeg brašna – burek, pite, perece, kifle i druga razna peciva. Ljubav prema ovom zanatu kod njega se, kaže, rodila, kako bi sačuvao porodičnu tradiciju koju je započeo još njegov pradeda.

Recepte radnika iz mlinarsko-pekarske fabrike “Mlin Stevanović” već je, kaže, “sažvakao”, pa sada isprobava nove ukuse, želeći da nađe savršenu kombinaciju za najbolji burek.

Mlađani Novak kaže da voli da eksperimentiše sa ukusima i da mu u tome pomažu radnici. Sanja da postane dobar buregdžija, da ima svoju radnju i da radi sa svojim radnicima, baš kao i njegov pradeda Ljupče, koji je porodični posao i pokrenuo.

U svetu današnjice u kome dominiraju društvene mreže i video-igrice, Novak je jedan od retkih koji tu ne pronalazi sebe. Iako ima razne “pametne” aparate, slobodno vreme ne troši na njih. Njegova majka Irena kaže da je njegova najveća kazna kada mu zabrane da ide u pekaru.

Dodaje da je Novak četvrta generacija otkako je njihov pradeda pokrenuo porodični biznis.