Nova laboratorija za genetska ispitivanja na Medicinskom fakultetu

laboratorija za genetska ispitivanja
Foto: Dragan Milić, Facebook

Kako je najavio prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju, na Medicinskom fakultetu biće otvorena nova laboratorija za genetska ispitivanja.

Laboratorija za genetska ispitivanja će biti otvorena za nekoliko dana na Medicinskom fakultetu u Nišu. Biće održana svečana ceremonija, najavio je Milić na svom Facebook profilu.

“Ambasada SAD u Beogradu donirala je celokupnu opremu ovoj laboratoriji američkom timu i ambasadi SAD u Beogradu u vrednosti od oko 500.000 evra”, napisao je on.

Donirani su sledeći uređaji i mašine: genetski sekvencer najnovije generacije, tri PCR mašine u realnom vremenu, automatski izolatori nuklearnih kiselina. Donirana je mašina za česme, multinodalni čitač-hromatograf, lumineks, 2 nano uređaji. Donirani su frižideri, uključujući one koji se ohlade na-90 OC, centrifuga, vrtložne mašine, Karl Zeis mikroskop i druga prateća oprema.

Kako navodi Dragan Milić, ova laboratorija će raditi na hiljade najsloženijih analiza godišnje uključujući individualizaciju maligne terapije u skladu sa genetičkom vrstom tumora. “Ovo će biti jedna od najmodernijih laboratorija ove vrste ne samo u Srbiji već i na Balkanu. Najteži pacijenti će dobiti priliku za najmoderniji vid pregleda. Naši stručnjaci će imati priliku da rade na mašinama koje su sastavni deo najvažnijih laboratorija na svetu. Ova laboratorija omogućiće novu eru dijagnostike i lečenja pacijenata grada Niša i jugoistočne Srbije”, zaključuje.