Nova DSS i “Niš, moj grad” : Vanredni parlamentarni i beogradski izbori nisu bili slobodni i pošteni

izborna tišina
Foto - Ilustracija

Na rezultate izbora su u prevelikoj meri uticale prednosti koje je vladajuća stranka stekla na protivzakonit način, uz direktno saučesništvo više državnih institucija i organa vlasti, poručuju iz Nova DSS i koalicije “Niš, moj grad”.

Na sastanku Novog DSS I koalicije Niš, moj grad sa drugim opozicionim organizacijama, koji se dogodio u nedelju 10. marta rečeno je da opozicija u Nišu može da pobedi ali da su za to potrebni bolji izborni uslovi, uključujući otvaranje Javnog servisa i medija koja se finansiraju iz budžeta Grada Niša, kvalitetniji pristup biračkom spisku, kao i kvalitetnija kontrola na biračkim mestima.

Organizatori sastanka poručili su da očekuju da će vlast nastaviti „prljavu“ kampanju, što podrazumeva ucenjivanja, zastrašivanja, podmićivanja birača, zbog čega je neophodno da opozicija obezbedi pouzdane kontrolore na biralištima.

Zadatak niške opozicije je da bude tesno povezana, sinhronizovana, formiranjem još šireg fronta protiv vlasti, odnosno novim ukrupnjavanjem u jednu ili dve kolone- uključivanjem ne samo partija, već i drugih organizacija, udruženja građana, sindikata, što podrazumeva da ni jedna opoziciona lista ne ostane ispod cenzusa.

Na sastanku se razgovaralo o problemima u ostvarivanju biračkog prava kao što su „kupovina glasova“, manipulacija glasačkim listićima, obezbeđivanju pristupa biračkim mestima, te je donešen zaključak da se zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova RS Informacija od javnog značaja, tačan broj prijavljenih lica sa prebivalištem u Nišu na dan 31.12.2022. i novoprijavljenih na dan 17.12.2023. i 08.03.2024. sem novorođenčadi, uz podatak prethodnog prebivališta svih novoprijavljenih lica.

Global Digital Clinik