Nova čitanja pisaca u NKC-u povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Branislava Nušića

Povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Branislava Nušića u petak, 29. marta od 19 sati u Maloj sali Niškog kulturnog centra biće priređeno autorsko predavanje dr Gorana Maksimovića sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Autorska predavanja će u Niškom kulturnom centru držati prof. dr Goran Maksimović sa Filozofskog fakulteta u Nišu, istoričar književnosti, antologičar i književni kritičar.

“U srpskoj književnosti gotovo da ne postoji pisac koji je pokazao takvu sposobnost književne raznovrsnosti, kao što je to Branislav Đ. Nušić (1864‒1938). Značaj njegovog književnog djela utoliko je izrazitiji što je naglašena raznovrsnost bila praćena i zapaženim estetskim vrijednostima. Zato i možemo tvrditi da se u svim aspektima svoga književnog djela Nušić isticao kao predvodnik i uzor svoga burnog vremena. Najviše kao komediograf i dramski pisac, ali i kao ratni pripovjedač i satirični feljtonista, kao romanopisac za mlade i odrasle, kao pjesnik i satiričar, kao pisac humorističko-satiričnih priča, kao hroničar starog Beograda, kao svjedok i memoarista Velikog rata, kao etnograf i putopisac, kao besjednik i retoričar, kao pisac udžbenika, a zatim i kao autor brojnih novinskih članaka, predavanja i besjeda o književnosti, pozorištu i društvenim događajima.”, napisao je Maksimović.

Global Digital Clinik