Noćni uspon na Trem: Planinari dočekali svitanje na vrhu Suve planine

Osmesi stranih državljana na noćnom usponu na Trem govore sve; Foto: Saša Miladinović, PK
Osmesi stranih državljana na noćnom usponu na Trem govore sve; Foto: Saša Miladinović, PK "Železničar", Niš

U noći između subote i nedelje više od 30 planinara je krenulo ka najvećem vrhu Suve planine kako bi dočekali zoru u okviru tradicionalnog “Noćnog uspona na Trem” u organizaciji Planinarskog kluba “Železničar” Niš .

Ova jedinstvena planinarska akcija je uspela, a prizor izlaska sunca kada se posmatra sa Trema na 1.810 m nadmorske visine je i ovog puta za planinare bio neverovatan doživljaj, kažu u PK “Železničar”.

Među učesnicima akcije, koja se održava već 12 godinu zaredom, našli su se i jedan Indijac, Tajlanđanka, Nemica i Iračanka, tako da se ove godine uspon može okarakterisati kao međunarodni.

“Organizacija je bila odlična zahvaljujući vodičima koji su uspešno izveli akciju noćnog uspona na Trem. Ono što me raduje je to što je vreme bilo onakvo kakvo sam želeo, stim što je na samom vrhu bilo malo više vetra”, priča učesnik akcije, Saša Miladinović koji se družio sa stranim planinarima.

Noćni uspon na Trem; Foto: Saša Miladinović, PK "Železničar" Niš
Noćni uspon na Trem; Foto: Saša Miladinović, PK “Železničar” Niš

“Bio sam uvek u začelju i pomagao onima koji su pravili pauze iz opravdanih razloga, jer su pojedini učesnici imali poteškoća sa disanjem, što se dešava na velikim usponima. Sve vreme bio sam uz jednu koleginicu koja se prvi put ispenjala na Trem, a koju su,  kada je stigla na vrh, svi planinari pozdravili velikim aplauzom”, prenosi utiske Miladinović dodajući da je doživljaj svitanja na vrhu Suve planine neopisiv i jedno nezaboravno iskustvo.

 

Sledeća planinarska akcije sa PK “Železničar” je u nedelju, 8 jula kada PD ,,Bukulja” iz Aranđelovca obeležava 85 godina svog postojanja i organizuje planinarsku akciju ”Stazama Bukulje i Venčaca’.

Za dve nedelje je i planianrska akcija “Aribinje, Vražija glava, Tri čuke, Kopren”, a o detaljima ovih akcija, kao i polascima iz Niša više informacija možete pronaći OVDE.