NIŠLIJKI PRETI 12 GODINA ROBIJE: Srpskoj državljanki koja je svesno širila korona virus sledi kazna

NIŠLIJKI PRETI 12 GODINA ROBIJE
NIŠLIJKI PRETI 12 GODINA ROBIJE

Po zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, policija prikuplja potrebna obaveštenja i obaviće razgovor sa tri osobe ženskog pola protiv kojih je fizičko lice iz Niša u ime građana podnelo krivičnu prijavu za krivično delo prenošenje zarazne bolesti.

Među te tri prijavljene ženske osobe je i J. D, žena koja živi u Luganu u Švajcarskoj. Ona je, javlja Pink, u drugoj polovini februara, iz Švajcarske koja je već bila žarište korona virusa, došla je na desetodnevni odmor u Srbiju, tačnije u Niš.

Trebalo bi da sada bude utvrđeno kada je tačno J. D. došla iz Lugana u Niš, da li joj je kada je došla u zemlju određena mera izolacije, da li je i kada testirana na virus Covid-19 i da li je bila u kontaktu sa drugim ljudima ako joj bilo utvrđeno prisustvo korona virusa.

Inače, po Krivičnom zakonu Republike Srbije, za osobu koja je počinila krivično delo prenošenjenje zarazne bolesti iz člana 249 zaprećena je kazna zatvora u trajanju od 12 godina u zavisnosti od posledica.

Podsetimo, pre nekoliko dana je prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, gostujući na TV “Prva” govorio o srpskoj državljanki koja je došla iz Lugana u Niš i zarazila, pored ostalih, i svoje dve prijateljice iz Beograda sa kojima se tih dana videla.

– Došla je naša državljanka iz Švajcarske. Znala je da je bolesna, posle nam je priznala. Tamo je utvrđeno da je ona pozitivna. Ipak, ona je šetala po Nišu, komunicirala sa ljudima, dolazile su dve njene prijateljice iz Beograda koje su potom zaražene, odlazila je autobusom u Kragujevac… Vrlo je važno da se ustanovi gde se zaražena osoba kretala. To je rudarski posao epidemiologa. Mi smo 24 sata tražili osobe s kojima je bila u kontaktu, sve smo ih pronašli i stavili u izolaciju, a onda kada je potvrđeno da su pozitivni oni su prebačeni u Infektivnu kliniku – rekao je dr Tiodorović.

Dostava hrane u Nišu