Niški zaštitari životinja u akciji spašavanja svinja koje vlasnik krvnički tuče motkom

Foto - Printscreen sa FB profila Udruženja ZOO Planet

Volonteri Udruženja PIT i Udruženja ZOO Planet, ponovo su u akciji spašavanja životinja van Niša. Ovog puta radi se o stravišnom slučaju zlostavljanja svinja u selu Radonjica kod Leskovca. Kako su oba niška Udruženja navela na svojim Fejsbuk stranicama, vlasnik motkom krvinički tuče životinje. Slučaj je prijavljen policiji i inspekciji.

Policija i nadležni iz ekološkog kriminala trenutno vrše uviđaj u selu Radonjica kod Leskovca. Osumnjičen za zlostavljvanje je Č.M. iz ovog sela.

Životinje koje su zlostavljane i drže se u nehumanim uslovima suprotno zakonu o Veterinarstvu RS i Zakonu o dobrobiti životinja pored neadekvatnog držanja nisu ni veterinarski sanirane u smislu nisu prošle program mera što je obaveza svakog držaoca domaćih životinja u Srbiji, navode u Udruženju ZOO Planet.

Kako dodaju, životinje su neobeležene, nije odrađena kontrola krvi na zarazne bolesti što dovodi do opasnosti i ugrožavanja ljudi prodajom proizvoda od tih životinja i potencijalno prenošenje zaraze putem proizvoda životinjskog porekla koja se verovatno nelegalno plasiraju na tržište kroz vanpijačnu prodaju.

“Na ovaj način dolazi i do širenja zaraznih bolesti kao što je skoro i bio slučaj u čitavoj zelmlji sa svinjskom kugom!!! Ovakvo držanje životinja pa čak i u ekonomske svrhe nije dozvoljeno zakonski. Iako imamo informacije da je više puta prijavljivan a da nije do danas reagovala ni jedna nadležna institucija. Udruženje Zoo Planet, Udruženje PIT i Goran Momčilović iz Udruženja iz Lebana, kao i nadležne institucije su na terenu i nadamo se da će se lice procesuirati po zakonu i životinje spasiti ovih muka” – zaključuju u Zoo Planetu

Kako je na svom Fejsbuk profilu naveo volonte Goran Momčilović, domaćin maltretira svinje jer su ubile i pojele dva mala jagnjeta.

“Jedu i svoje prasiće, jedu ih i psi jer ih vlasnik ne hrani. Čovek koji mi je poslao snimak, kaže da svinja još uvek leži tamo, misli da joj je polimio kičmu. Od dvorišta je napravio deponiju, životinje neobeležene, nevakcinisane. Čovek ovo radi godinama, prijavljivan više puta a niko od nadležnih službi ne reaguje.” – navodi Momčilović.

Global Digital Clinik