Niški kardiohirurzi odgovorili ministarki zdravlja Danici Grujičić

ukc

Kolegijum Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš objavio je saopštenje u kojem se navodi da su ministarka zdravlja, Danica Grujičić i direktor Kliničkog centra Niš, Zoran Perišić iznosili „brojne neistine, proizvoljna tumačenja i za profesore medicinskog fakulteta nedopustive konstantacije“ u svojim javnim nastupima. Saopštenje je potpisao rukovodilac Klinike za kardiohirurgiju, dr Dragan J. Milić.

Nakon što je ministarka zdravlja izjavila da je eliminisanje liste čekanja na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu diskutabilno, niški lekari su reagovali i upozorili je da ne postoje operacije koje se mogu smatrati manje važnim.

„Moramo da upozorimo ministarku da u kardiohirurgiji ne postoje „ozbiljne“ i „neozbiljne“ operacije. I to važi za sve ostale hirurgije jer bi se ovako moglo zaključiti da postoje „ozbiljne“ i „neozbiljne“ hirurške grane pa čak i „ozbiljni“ i „neozbiljni“ lekari.“ – rekao je dr Dragan J. Milić.

Takođe, istakli su da nije primereno porediti nišku kliniku sa Institutom u Beogradu, koji ima 7 kardiohirurških sala i 8 EKK mašina, naspram niške u kojoj su lekari operisali sa samo jednom i u jednoj sali.

„Naša klinika je u jednoj kardiohirurškoj sali sa jednom EKK mašinom uradila do danas ukupno 101 „ozbiljnu i neozbiljnu“ kardiohiruršku operaciju dok su naši dragi prijatelji i učitelji na IKVB „Dedinje“ uradili 703 operacije u 7 kardiohirurških sala sa 8 EKK mašina.“ – izjavio je u saopštenju dr Dragan J. Milić.

Lekari su naglasili da lista čekanja na klinici u Nišu trenutno iznosi samo 7 dana i zamolili ministarku da im obezbedi bolje uslove za rad kako bi mogli da pruže najbolju moguću negu svojim pacijentima, što je njihov glavni prioritet.

Kolegijum Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš je uputio i nekoliko molbi ministarki Grujičić:

  • Obezbedite nam još jednu EKK mašinu kao i monitore i respiratore za intenzivnu negu kako bi povećali kapacitete, a mi obećavamo da ćemo raditi i pacijente iz ostatka Srbije kako bi pomogli da se eliminišu liste čekanja i u ostalim delovima naše Otadžbine.
  • Obezbedite nam hibridnu hiruršku salu i videoendoskopski stub kako bi i mi kao i naši prijatelji i učitelji sa IKVB „Dedinje“ mogli da radimo minimalno invazivne procedure.
  • Rešite nevidjeni skandal za Vaše ministarsvo i primite u stalni radni odnos dr Branislava Jovanovića, svršenog kardioanesteziologa koji već 5 godina radi na odredjeno. Jedinstven primer u svetu da gotov i iskusan anesteziolog nema stalni radni odnos.
  • Prebacite nam radiologa na rad u našu kliniku kako bi bolesnicima ambulantno radili ultrazvučne preglede koji se sada uglavnom obavljaju privatno… Uštedećemo našim bolesnicima 250 000 evra na godišnjem nivou… kada nas već poredite sa Beogradom, radiolozi rade na II hirurškoj klinici u UKC Srbije već decenijama. Da li u Beogradu važe drugi Zakoni i Pravila u odnosu na Niš i ostatak Srbije?
  • I onda, nakon toga, kada nam obezbedite iste uslove, uporedjujte nas sa drugima, kako po broju operacija tako i po vrsti usluga.

„Ako ne želite da pomognete našem daljem razvoju u redu je. Ali nas nemojte više omalovažavati i nipodištavati. Radnici naše klinike nisu to zaslužili. Posebno ne mladi doktori, doc. dr Milan Lazarevic, ass.dr Aleksandar Kamenov i ass. dr Vladimir Stojiljković koji su inicirali volonterski rad vikendom.“- navode u saopštenju.