Niški izviđači obeležiće Dan planete Zemlje šetnjom u Gornjem Barbešu

Foto: OI "Josif Pančić"

Odred izviđača “Josif Pančić” iz Niša, 24. godinu zaredom organizuje promotivno-ekološku šetnju ”Stazama akademika Josifa Panćića”. Ovogodišnja šetnja biće održana u periodu od 21. do 23. aprila u Gornjem Barbešu.

Povodom obeležavanja svetskog dana planete Zemlje, u subotu 22. aprila svi zainteresovani građani moći će da se pridruže izviđačkoj šetnji, a okupljanje učesnika je kod škole OŠ ”Vitko i Sveta” u Gornjem Barbešu u 9:30 časova.

Aktivnost za posetioce je simboličnih 250 dinara, a uz dan proveden sa mladim ljudima u prirodi, dobija se i tradicionalni izviđački ručak.

Foto: OI „Josif Pančić“

Oko 150 izviđača iz Niša, Sremske Mitrovice, Šapca, Obrenovca, Bele Palanke, Svrljiga, ali i izviđači iz Bosne i Hercegovine prošetaće 13km kružnom stazom od Gornjeg Barbeša preko Vilandrice i Seličevice nazad do Gornjeg Barbeša i ukazati na značaj očuvanja prirode u vremenima kada smo od nje sve otuđeniji.

Pored šetnje, ovogodišnju aktivnost obeležiće i sadnja četinara na stazi, u čast rođenja Dr Josifa Pančića, botaničara i prvog predsednika Srpske Akademije Nauka. Kako želimo da ukažemo na značaj ekologije, reciklaže i održivog razvoja, u okviru svih aktivnosti, organizovaćemo i ekološke radionice o sortiranju otpada kako bi svaki učesnik sa ove aktivnosti, sa sobim poneo nova znanja i želju za malim, ali bitnim promenama u pogledu očuvanja prirode.

Foto: OI „Josif Pančić“

Iako je na svakoj izviđačkoj aktivnosti primarni cilj druženje i stvaranje jakih i dugih izviđačkih prijateljstava, nadamo se da ćemo svi zajedno uspeti da podignemo svest ljudi o značaju očuvanja i ophođenja prema prirodi koja nam nesebično nudi sve svoje potencijale za uživanje.

„Šetnja “Stazama akademika Josifa Pančića” održava se svake godine ali se trudimo da lokacija ili makar put kojim vodi staza budu drugačiji kako bi, pogotovu onima koji dolaze van Niša, pokazali što različitije prirodne lepote. Prethodne šetnje organizovane su u Ostrovici, Jelašnici, Sićevu i Niškoj Banji – dok je ove godine plan da učesnicima pokažemo skrivene predele Zaplanja“ kažu iz odreda izviđača “Josif Pančić”.