„Niški crtež“ u Galeriji Oficirskog doma

Foto: Turistička organizacija Niš

Galerija savremene likovne umetnosti Niš priprema tradicionalnu godišnju izložbu „Niški crtež“. Otvaranje izložbe je planirano za 22. decembar 2022. godine u izložbenom prostoru Galerije Oficirskog doma.

Tema ovogodišnje izložbe je „NOVI PROSTORI“.

Pravo učešća imaju svi akademski obrazovani umetnici. Svaki umetnik može konkurisati sa jednim radom, dimenzije i tehnika nisu ograničeni. Tročlana selekciona komisija će sačiniti izbor dela za izložbu. Rad umetnika ne sme biti stariji od 5 godina.

„Niški crtež“ je kao revijalni tip izložbe od 1991.godine organizovan na inicijativu umetnika iz Niša čineći skroman presek stvaralaštva u mediju crteža lokalne zajednice tako da u prvoj izlagačkoj deceniji broj učesnika po izložbi se svodio na nešto više od stotinu učesnika.
Međutim, tokom vremena došlo je do organizacionih promena tako da „Niški crtež“ postepeno prerasta u tradicionalnu manifestaciju konkursnog tipa u kojoj učestvuju likovni stvaraoci ne samo iz Niša i okoline, nego iz šireg okruženja izazvaši veliko interesovanje umetnika.

Pored toga, organizator izložbe (Galerija SLU),od 2000. godine, nakon trogodišnje pauze utvrđuje koncepcijske odrednice zasnovane na postavljanju određenog problema u nameri da umetnike podstakne da odreaguju raznovrsnim likovnim iskazima čineći izložbu sadržajnijom i uzbudljivijom.

Pored niških umetnika koji su učestvovali svake godine na izložbi već više od dve decenije evidentno je sve veće interesovanje umetnika iz cele naše zemlje i regiona tako da je do sada na izložbama „Niškog crteža“ učestvovalo preko hiljadu učesnika.

Negujući crtež kao osnovnu, samostalnu likovnu disciplinu Galerija SLU ne samo da obogaćuje svoj godišnji program, nego pruža na uvid likovnoj i široj javnosti celu skalu promena u poimanju crteža kao medija tokom proteklog vremena sve do aktuelnih umetničkih praksi uključujući se u tokove savremenih vizuelnih tendencija.

Ovogodišnji umetnički projekat „Niškog crteža“ se bavi pojmom izolacije ili nekih „NOVIH PROSTORA“ u teorijskom i empirijskom kontekstu nastojeći da mapira mnoštvo potencijalnih značenja. Celokupan koncept je zasnovan na redefinisanju uobičajenih, poznatih prostora i kreiranju novih, tajnovitih mesta u kojima se prepliću fantastika i stvarnost.