Niški aerodrom ukinuo čak 14 letova

Rayanair
Foto: Aerodrom "Konstantin Veliki"

U proteklih nekoliko godina aerodrom “Konstantin Veliki” u Nišu izgubio je veliki broj redovnih avio linija, a od kada je država preuzela ovaj aerodrom nije otvorena ni jedna nova linija od strane niskotarifnih avio kompanija piše Flynaissus.

Od kada je država preuzela Aerodrom “Konstantin Veliki” u Nišu, ni jedna niskotarfina avio kompanija nije otvorila novu liniju iz ove vazdušne luke. Naprotiv, ugašen je veliki broj linija, od kojih i ona za Milano Bergamo koju je irska niskotarifna avio kompanija Ryanair ukinula čak mesec dana ranije od najavljenog.

Linija Niš – Milano Bergamo avio-kompanija Ryanair obavljala je sa aerodroma “Konstantin Veliki” od 31. oktobra 2016. godine, a do ove destinacije kompanija je letela dva puta nedeljeno, za sada se komercijalni razlozi navode kao razlog prekidanja linije nakon 7 godina.

Svi putnici koji su kupili karte ove kompanije posle 25. februara za Milano dobili su mail u kojem stoji obaveštavtenje da je let iz Niša za Milano-Bergamo otkazan iz komercijalnih razloga.

Letovi su prvobitno bili dostupni na sajtu ove kompanije do 25. marta ali je i povrh prodatih karata, kompanija odlucila da suspenduje letove mesec dana ranije. Putnicima koji su karte kupili nakon 25. februara je ponuđena opcija besplatne promene letova na neku drugu destinaciju u mreži kompananije ili puni povraćaj novca.

Kako neslužbeno saznaje Fly Naissus, velika je verovatnoća da suspendovana linije neće biti obnovljena.

Niški narodni poslanik iz Narodne stranke Đorđe Stanković ističe da je let svaki put bio preko 90% popunjen i da je definitivno bio važan i isplativ za naš grad ali i sam aerodrom.

“Da li znate da se uvodi let Beograd – Bergamo? Dakle nismo se samo odrekli aerodroma, već i mogućnosti da sami kreiramo našu budućnost i da grad odlučuje o destinacijama koje su važne za razvoj Niša! Ovakve netransparentnost i isključivanje Niša prilikom donošenja odluka, konstatno nanosi štetu našem gradu”, kaže Stanković.

I dok se broj linija smanjuje iz dana u dan, niko od zvaničnika koja upravlja ovim aerodromom ne preuzima odgvornost za smanjanje velikog broja linija koje su funkcionisale godinama, te svu krivicu svode na avio-kompanije koje su kako kažu te koje odlučuju da li će i koju liniju zadržati ili ugasiti, te da na takve odluke nemaju gotovo nikakvog uticaja.

U poslednje četiri godine irski gigant Ryanair ugasio je iz Niša četiri linije i to do Milana, Bratislave, Dizeldorf, Berlin, Wizz Air do Ajndjovena (2017. god), Swiss se poptupno povukao sa linjom do Ciriha, dok je Air Serbia ukinula letove do Budimpešte, Bolonje, Rima, Salzburga, Geteborga, Hanovera , Nirnberga, Baden Badena i Fridrihsafena koji su bili  subvensionisani od strane Vlade Srbije. To znači da je u proteklih četiri godine ukinuto gotovo 14 redovnih avio linija.

Global Digital Clinik