Niška opozicija: Sprečili smo “bugarski voz”, policiji prijavljeno da štab u “Čairu” koriste za kupovinu glasova

Foto: IG Đorđe Stanković
Foto: IG Đorđe Stanković

Prijavu policiji zbog sumnje na krivično delo kupovina glasova podneli su iz koalicije “Srbija protiv nasilja”, jer kažu da imaju dokaze da se deo hale “Čair”, gde je bio kol-centar SNS, na dan izbora koristi za plaćanje glasova.

Nišlija Đorđe Stanković je rekao i da su na izbornom mestu u OŠ “Ćele-kula” sprečili takozvani “bugarski voz”. I Jelena Milošević na društvenim mrežama izveštava o brojnim nepravilnostima na biračkim mestima.

Nekadašnji narodni poslanik Đorđe Stanković je objavio snimak na kome se vidi kako ulazi u prostorije hale “Čair”, koje su tokom kampanje bile “SNS kol-centar”, ali ga nisu pustili, uz opravdanje da je prostor zakupljen i da nije dozvoljen ulaz svakome.

Stanković kaže da je hteo da proveri lično i zabeleži da je to na dan izbora “štab za kupovinu glasova SNS”.

Deo hale “Čair” je iznajmljen i nije samo za kol-centar i štab SNS, oni ovo koriste i kao punkt gde daju novac za plaćanje glasova. Mi tu informaciju imamo “iznutra”, takođe je proverena i od strane ljudi koji su dobili taj novac – rekao je Stanković.

Šefica pravnog tima “Srbija protiv nasilja” Ana Eraković bila je sa njim i kaže da imaju saznanja da se “Čair” koristi za izvršenje krivičnih dela, a jedno od njih je davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem.

Kazna predviđena zakonom je novčana kazna ili kazna zatvora do 3 godine. Policija je obaveštena, ali nije htela da dođe i proveri tu informaciju i uđe unutra – kaže Eraković.

Policija nije došla po njihovoj prijavi, ali su je podneli lično Policijskoj upravi Niš.

Stanković je takođe obavestio javnost da su na biračkom mestu broj 10 u OŠ “Ćele-kula” njihove ekipe sprečile “bugarski voz”, ali da nepravilnosti na današnjim izborima ima svuda po Nišu, te da će se oni truditi da sačuvaju svaki glas.

Imamo ekipe na skoro svakom biračkom mestu, imamo ljude koji čuvaju vaše glasove, tako da budite spokojni. Ako bude trebalo branićemo izbornu volju i na ulici – istakao je Stanković.

Informacije o izbornim nepravilnosti objavljuje na Tviteru i nekadašnja narodna poslanica Jelena Milošević, a izdvaja to što je na jednom biračkom mestu u Paliluli jedna osoba ubacila dva listića, u Panteleju na nekoliko mesta usporavaju glasanje, u Medijani je čovek došao na glasanje, ali je neko to već učinio umesto njega i potpisao se. Kaže da ima i duplih spiskova i onih sa “sigurnim glasovima”, kao i da je bilo krađe listića.

Sve nepravilnosti niška opozicija kaže da prati na biračkim mestima i da će podnositi prijave nadležnima.

Izvor: JuzneVesti