Niška inicijativa “Ne damo aerodrom” pokreće postupak pred sudom

Foto: Inicijativa
Foto: Inicijativa "Ne damo niški aerodrom"; Južne vesti, Printscreen FB

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ pokrenuće postupke pred Upravnim sudom, jer, kako tvrde, u svakom koraku u donošenju ove odluke nije poštovana pravna procedura.

“Odluka o poklanjanju aerodroma može se smatrati neregularnom jer je došlo do brojnih proceduralnih propusta i prilikom zakazivanja sednice Skupštine grada Niša ali i tokom održavanja sednice”, stoji u saopštenju Inicijative.

Objašnjenje Inicijative Ne damo aerodrom

“Na početku izjašnjavanja po 3. tački utvrđen je pogrešan kvorum (prisutni 49) jer je rezultat glasanja bio 42 “za” i 9 “protiv”. Zatim predsednik Skupštine traži da se utvrdi ponovo kvorum i ponovi glasanje. Nakon ponovo utvrđenog kvoruma (prisutni 52) rezultat glasanja je: “za” je glasalo 43 i “protiv” 8 i 1 “uzdržan”, dok sa na snimku sednice vidi da je „protiv“ poklanjanja aerodroma glasalo devet odbornika i samim tim i kvorum nije tačan.”

Predstavnici Inicijative naglašavaju da je Poslovnik o radu Skupštine prekršen jer je, kako navode u saopštenju, prilikom ponovljenog glasanja za tačku o predlogu odluke o prenosu udela i osnivačkih prava nad JP “Aerodrom Niš” glasalo 9, a protiv 8 odbornika.

Drugi razlog za sumnju u regularnost odluke je to što je nakon ponovljenog glasanja predsednik Skupštine Rade Rajković odbio prigovor opozicije koja je izrazila sumnju u regularnost glasanja i zahtevala, u skladu sa Poslovnikom, da se glasa prozivkom gde bi svako od odbornika morao da se lično izjasni i da tom prilikom, nije dozvolio javljanje trećeg odbornika opozicije zbog povrede Poslovnika”, piše u saopštenju Inicijative “Ne damo niški aerodrom”.

Iz Inicijative naglašavaju da su 43 odbornika vladajuće koalicije (iz Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije, Pokreta socijalista, SDPS, Jedinstvene Srbije, Ruske stranke, Srpske narodne partije, Ujedinjene seljačke stranke, grupe Odgovorno za Niš) glasala protivno interesu građana Niša.

Protiv odluke o ustupanju niškog aerodroma državi glsali su opozicioni odbornici: Srđan Nonić, Dejan Petković, Radmila Popović, Branislav Jovanović, Dragoslav Ćirković, Jelena Đorđević, Vladimir Domazet, Miodrag Stanković i Marko Stojanović.

Exe-Net