Niška esperantistkinja nagrađena za pesmu „Unika mia“

Niška esperantistkinja nagrađena je za originalnu pesmu pisanu na esperantu na 29. Međunarodnom konkursu EKRA 2018
Niška esperantistkinja nagrađena je za originalnu pesmu pisanu na esperantu na 29. Međunarodnom konkursu EKRA 2018; Foto: Nebojša Espero Stanković

Niška esperantistkinja nagrađena je za originalnu pesmu pisanu na esperantu na 29. Međunarodnom konkursu EKRA 2018. koji je nedavno održan u bugarskom gradu Razgrad.

U konkurenciji od 50 autora, članica niškog Železničarskog esperantskog udruženja „Mile Veličković“ – Dragana Dimitrijević, osvojila je drugu nagradu za pesmu „Unika mia“ ili „Jedini moj“ i biće objavljena u časopisu „Esperantista Tribuno“ i zborniku radova „Abritus“.

Nagrada diploma

Njenu pesmu „Unika mia“ izabrao je međunarodni tročlani žiri koga su sačinjavali eminentni esperantisti: Venelin Mitev iz Bugarske, Josip Pleadin iz Hrvatske i Ivanička Mađarova iz Bugarske.

Diploma i novčana nagrada je niškoj esperantistkinja dodeljena u Regionalnoj biblioteci „Bojan Penev“ u Razgradu.

Dragana Dimitrijević član ŽEU „Mile Veličković“ ; Foto: Nebojša Espero Stanković

Za samo nekoliko meseci postigla veliki uspeh

Dragana Dimitrijević je postala član ŽEU „Mile Veličković“ početkom ove godine i veoma brzo se uključila u sve aktivnosti Udruženja kao što su foto izložbe, sportska takmičenja, pisanje priloga za  bilten „Niški Esperantista“, a u aprilu je učestvovala u radu Kongresa bugarskih esperantista u Staroj Zagori.

Dragana Dimitrijević napisala pesmu „Unika mia“ ili „Jedini moj“

„Nagrada je došla kada Udruženje obeležava 62 godine postojanja te mi ona pričinjava posebno zadovoljstvo. S obzirom na to da je to jedno od najstarijih udruženja u Srbiji i da su do sada, na prethodnim konkursima, samo još dvojica esperantista iz Srbije osvajali nagrade, Dimitrije Janičić iz Beograda i Radojica Petrović iz Čačka, moja nagrada ima još veću težinu i ponosna sam na to“, rekla je Dragana Dimitrijević, koja je inače nastavnik klavira u Dečijem centru Niš.

Ekra 2018; Foto: Nebojša Espero Stanković

Na konkursu su bili radovi autora iz Kazahstana, Rusije, Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske, a specijalnu nagradu za ciklus pesama dobio je Evgeni Georgiev iz Kazahstana, prvu nagradu Elena Popov  iz Bugarske za haiku poeziju, i treću nagradu Lenke Sas iz Rumunije za pesmu „Dom“.