Niš okupio mlade inovatore iz 28 škola u Nišavskom regionu

Foto: Grad Niš

Niš je bio domaćin 45. Regionalnog takmičenja mladih inovatora i preduzetnika, a za jednu od nagrada borilo se 36 ekipa iz 28 škola sa teritorije Nišavskog upravnog okruga.

Mladi su se takmičili u četiri oblasti, IT sektoru, zelenoj ekonomiji, poljoprivredi i privredi gde su predstavili svoje biznis planove i inovativne ideje.

Ekipa ETŠ „Mija Stanimirović“ iz Niša osvojila je prvu nagradu sa idejom „pametne bašte“. Drugoplasirana je treća ekipa niške Ekonomske škole iz Niša, a treće mesto je pripalo OŠ „Vuk Karadžić“ iz Vitoševca.

Specijalne nagrade pripale su OŠ „Nadežda Petrović“ iz Sićeva, OŠ „Ljupče Nikolić“ iz Aleksinca i OŠ „Đura Jakšić“ iz Jelašnice.

Predsednik Saveza pronalazača mr Hadži Slobodan Simić kazao je da je reč o takmičenju mladih i da je do sada na ovom takmičenju učestvovalo više od 5.300 učenika osnovnih i srednjih škola i gimnazija.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Miroslava Trajanovića takmičenja inovatora i preduzetnika organizuju se u svim regionima u Srbiji.

“Cilj takmičenja je da kod mladih razvije želju da se bave inovativnim aktivnostima. Važno je da mladi što ranije shvate da je to jedan od načina kojim mogu da utiču na razvoj ekonomije u Srbiji”, kazao je Trajanović.

Takmičenje je organizovao Savez pronalazača Srbije, a svečanom otvaranju su prisustvovali zamenica gradonačelnice Dušica Davidović, načelnik Školske uprave Predrag Nešović, direktori, mentori, profesori i učesnici takmičenja.

Global Digital Clinik