Niš dobija Strategiju bezbednosti saobraćaja

Osnovni cilj Strategije jeste smanjenje broja stradalih u saboraćajnim nezgodama
Osnovni cilj Strategije jeste smanjenje broja stradalih u saboraćajnim nezgodama

Grad Niš bi u narednih mesec dana trebalo da usvoji prvu Strategiju bezbednosti saobraćaja sa pratećim Akcionim planom za period od 2017. do 2021. godine.

Cilj Strategije jeste smanjenje broja stradalih u saboraćajnim nezgodama, kroz jasno definisane planove, izjavio je na javnoj raspravi o ovom dokumentu, gradski većnik zadužen za saobraćaj u Nišu Igor Vojinović.

U prethodnih pet godina (od 2013. do 2017. godine) u Srbiji poginulo je 742 pešaka, dok je povređeno 14.466 pešaka, navode u Agenciji za bezbednost saobraćaja Republike Srbije. Drugim rečima, u proseku, svake nedelje pogine po tri pešaka, a svakog dana bude povređeno oko 8 pešaka.

Osnovni cilj je kako kaže, da do 2021. godine ne bude stradalih koji su straiji od 65 godina, jer kad se posmatra zastupljenost različitih učesnika u saobraćajnim nezgodama u Srbiji, polovina svih poginulih pešaka je ove starosne kategorije.

“U proteklih pet godina na teritoriji Policijske uprave Niš stradalo je 89 ljudi, među kojima je najveći broj starijih osoba. Strategiju pratiti  Akcioni plan sa konkretnim merama koje bi trebalo da poboljšaju bezbednost na pojedinim lokacijama u gradu, takozvanim “crnim tačkama”. Urađena je detaljna analiza i snimanje stanja na niškim putevima kako bi se definisale najkritičnije saobraćajne tačke u gradu, a na pojedinim su postavljeni novi semafori i svetlosna signalizacija“, dodao je Vojinović.

Izrada Strategije bezbednosti u saobraćaju košta 2, 8 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz Saveta za bezbednost Grada Niša, od saobraćajnih prekršaja načinjenih na nivou Grada.