Nikola Tesla: Holivud snimio film o našem naučniku, evo kome je pripala glavna uloga

Nikola Tesla

Nikola Tesla jedan je od naših najpoznatijih naučnika, a nedavno je i snimljen film o njemu. Premijerno je prikazan na festivalu Sandens.

Slavnog naučnika igra Itan Houk, a režiju potpisuje Majkl Almarejd. Nikola Tesla je kroz ovo ostvarenje prikazan kao melanholični vizionar, sa podebnim osvrtom na njegov odnos sa Tomasom Edisonom.

„Iako je tokom svog života bio gotovo neobjašnjiv, Tesla, koji je rođen u sadašnjoj Hrvatskoj 1856. godine, a umro u njujorškom hotelu 1943. godine, poslednjih decenija postao je učvršćivač u hladnom nervoznom panteonu slavnih. Svoje ime preneo je električnom automobilu, a slavni Dejvid Bouvi ga je igrao u filmu Kristofera Nolana.“

Mistika proizlazi iz smisla da je Tesla predvideo, barem teoretski, veći deo tehnologije koju sad koristimo, uključujući globalnu bežičnu komunikaciju.

Međutim, vrlo malo slika o njemu pojaviće se na pretrazi Gugla, tako da zadržava “tvrdoglavu auru misterije”, ocenjuje Njujork tajms.

Itan Houk, sumornog lica i teških brkova, glumi Teslu kao nemirnu dušu opterećenu genijalnošću koju proganja i melanholija.

Manje maštovit film možda bi pokušao da otkrije tu izvornu tugu u detinjstvu ili da otkrije vezu između Teslinog melanholičnog temperamenta i njegove karijere. Ali Houk u svojoj ulozi, tihoj i privlačnoj, nije ni herojski vizionar, ni tragični junak. Jednostavno ima svoje raspoloženje, preneo je list utiske o filmu.

Film je pun modernih anahronizama jer likovi koriste laptope, mobilne telefone i slušaju elektronsku muziku, stvari koje je sam Tesla predvideo za života.

Izvor: Luftika