Nema više besplatnih vaučera za odmor u Niškoj Banji

niška banja
Foto: GO Niška Banja

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelilo je svih 100.000 vaučera za subvencionisano korišćenje godišnjeg odmora u Srbiji, čime su potrošena sva budžetska sredstva namenjena za ovu akciju u 2018. godini.

Dodeljeno svih 100.000 vaučera

Akcija dodele vaučera je zbog rekordnog odziva građana završena dva i po meseca pre predviđenog roka što, prema oceni resornog ministarstva, pokazuje da je ova mera podsticaja domaćeg turizma uspešno realizovana.

Vaučere za odmor u Srbiji mogli su da koristie penzioneri, nezaposlena lica, građani koji primaju tuđu negu i pomoć, ratni invalidi i svi koji mesečno zarađuju manje od 60.000 dinara. Vrednost vaučera iznosi 5.000 dinara i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koja je korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Najtraženije destinacije za realizaciju vaučera bile su Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Prolom banja i Ribarska banja, dok su najveće interesovanje za ovu vrstu subvencionisanog odmora pokazali stanovnici Beograda, Niša, Novog Sada, Pančeva i Kragujevca.

Među građanima zainteresovanim za korišćenje vaučera najviše je bilo penzionera (53 odsto), a zatim slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara (35 odsto) i nezapolena lica (11 odsto).

Prvi turisti sa vaučerima za odmor u Niškoj Banji; Foto: GO Niška Banja

Građanima je na raspolaganju bilo 1.220 kategorisanih ugostiteljskih objekata, što je za 34 odsto više nego prošle godine.

U Niškoj Banji, koja je ove godine prvi put učestvovala u kampanji Vlade Srbije “Moja Srbija”, osam ugostiteljskih objekata je ponudilo svoje smeštaje za turiste sa vaučerima za odmor.

Početkom maja prvi turisti iz Batajnice su boravili u Niškoj Banji, a do tada su se za vaučere za subvencionisani smeštaj u lečilištu kraj Niša prijavila 44 turista, a koji mogu da uživaju u blagodetima banje najkasnije do 20. novembra 2018. godine.

“Tek sa rokom isteka korišćenja vaučera za odmor odnosno do novembra znaće se tačan broj turista koji su posetili Nišku Banju, kada će se raditi presek stanja, ali se može reći da je do danas, u odnosu na maj, taj broj duplo veći”, kažu u GO Niška Banja.

Prema tabeli Ministarstva turizma pojedinim vlasnici ugostiteljskih objekata u Niškoj Banji kategorizacija smeštaja od jedne do dve zvezdice traje do kraja ove godine, nekima do 2021. godine, dok dva smeštaja nemaju oznaku kategorije.

Inače, osim smeštaja odnosno prenoćišta, soba i apartmana u Niškoj Banji samo jedan hotel u Nišu je kategorisan sa tri zvezdice, a čija kategorizacija ističe 25. decembra ove godine.