Nekadašnja kasarna u Nišu postaje dom za pravosuđe

sud kasarna
Foto: Vlada Srbije

U Nišu je otvorena rekonstruisana i adaptirana zgrada bivše kasarne “Filip Kljajić”, koja će ubuduće služiti potrebama Višeg javnog tužilaštva, kao i više niških sudova.

Premijer Srbije Miloš Vučević kaže da adaptirane prostorije, koje su sada sudnice, pokazuju snagu države. Investicija je, kako ističe ministarka pravde Maja Popović, vredna 7,5 miliona evra.

Otvaranju rekonstruisanog objekta u Nišu prisustvovala je i ministarka pravde Maja Popović.

Vučević je poručio da je Srbija izašla iz perioda kada je slabila, kada je vojska napuštala svoje objekte koji su posle postali devastirani, naglašavajući da se danas ulaže i da se stvaraju bolji uslovi u svim segemntima, uključujući pravosuđe.

“U mnogo sudova sam bio kao advokat, tako da mogu da svedočim iz prvog lica, ali ovakvu zgradu zaista nigde nisam video i ovo je nešto što je simbol snaženja i države i jednog grada”, rekao je Vučević.

Premijer je naglasio da otvaranje objekta nije samo pitanje boljih uslova za rad sudija, tužilaca, zamenika tužilaca i svih onih koji su deo pravosudnog sistema, već da je važno i da građani Niša u pravim uslovima dođu do prava i pravde.

Kako je naveo, u godinama kada je bio aktivan u advokatskom esnafu, bio je u sudnicama koje su bile neuslovne, a danas se u ovoj sudnici, u kojoj postoji katedra za sudiju, kada se vide pozicije i tužilačke i branilačke strane, mesto za javnost, pokazuje odraz snage države.

“Građani kada uđu u takav ambijent, imaju osećaj da su došli na mesto gde će dobiti pravo i pravdu. Grad Niš, kao centar juga i jugoistoka Srbije mora da ima ovakav objekat jer ovo je znak da je država ovde prisutna i da je Niš centar države za ovaj deo Srbije”, rekao je Vučević.

Global Digital Clinik